View Single Post
Eski 13-11-2011, 00:33   #511
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Laktik aitli salamura yapımı.

Siyah Trilye zeytininden yapacağız. Geçen yıl biraz yapmıştım güzel olmuştu.

Name:  salamura (9).JPG
Views: 1794
Size:  40.8 KB

Kaolinli zeytinler suya daldırılır, çıkarılır.

Name:  salamura.JPG
Views: 1636
Size:  37.3 KB

700 gr. Kaya tuzu ölçülür.

Name:  salamura (3).JPG
Views: 1714
Size:  41.5 KB

10 lt suda eritilir ve içine laktik asit konur. 3 çay kaşığı kadar. Yani pH 4.2 ile 4.5 aralığındadır.

(Bu 10 lt suda tariftir. Zeytinlerin üzerine bu dökülür ve 2 parmak kadar su üzerine çıkacak şekilde yayvan kap ile baskı uygulanır. Bir tane bile zeytin yüzeyde kalmamalı ve sıkıca kapatılmalı. Bu şekilde 4 ile 6 ay gibi olur.)

Ayhan kaptan_ Zeytinli Bahçe_ nın eşi Selma hanım çook yapacak...Yapıyor...

Name:  salamura (5).JPG
Views: 1541
Size:  47.8 KB

İçine doğal yoğurt suyu ilave edecekmiş...

Name:  salamura (8).JPG
Views: 1696
Size:  40.5 KB

(Bidonlar salamura için özel sipariş edilmişti Kaptan tarafından. Burada laktik asit kaliteli olmalı. Yoksa 3 çay kaşığı yerine yarım çay bardağı koyardınız ve belki tutturamazdınız.)

Bu şekilde tuzu 7% ler de yapılan laktik asitli salamura siyah zeytin _ ki piyasada içine kostik konur ve tuz oranı 10% ların üzerindedir_ kendine has aromasını kaybetmez, tuzluluk sorunu olmaz, tuzun kaybettiği vitamin ve tadını içinde saklar.

Meyveli Tepe'den Zeytinli Bahçeye uzanan doğal yetiştircilik yolu, doğal tüketime giderken üzerine konacak bir 'marka' farkı ve farkındalığı yaratacak, ne tükettiğini bilme hakkıtescil edecektir.

Afiyet olsun

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön