Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 06-11-2011, 20:19   #1972
malicetin
Ağaçsever
 
malicetin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 79
Sayın Upsa, orkideniz çok güzel. Eğer iyi bakabilirseniz aynı orkideden her yıl böyle güzel hatta çok daha güzel çiçekler elde edebilirsiniz. Sanırım orkide yetiştirmekte yenisiniz. Forumda orkide bakımı için gerekli her türlü bilgi var. Ama doğal olarak dağınık. Ben en temel bilgileri kısaca özetleyeceğim. Umarım yararlı olur.

1.Gündüzlerin çok kısa olduğu kış mevsiminde sabah veya akşam üzerleri orkidenin 2 saat kadar direkt güneş görmesini sağlayın. Daha fazlası yapraklarını yakabilir. Sonrasında da aydınlık perdesiz bir pencere önünde dursun. Çünkü ışık orkidenin çiçek açması için birinci koşuldur. Forumda tül arkası deniyor, benim deneyimlerime göre kış mevsiminde tül arkası ışık yeterli olmuyor.

2.Sulama çok önemli. Mutlaka hafta bir, sabah saatlerinde ve daldırma usulü sulayın. Kullanacağınız su imkanınız varsa yağmur suyu olsun. Yoksa damacana suyu kullanın. Daldırmayı nasıl yapacaksınız?.. Orkide saksısını içine daldırabileceğiniz bir başka kap bulun ve bu kaba ılık su koyun. Saksıyı yeteri kadar bu kabın içine daldırın, su orkidenin ilk yaprağına kadar gelsin ve bir iki dakika bekledikten sonra saksıyı süzdürüp yerine koyun.Altındakesinlikle su kalmasın. Hatta hava müsaitse dışarda havalandırın.
3.Gübreleme de önemli. Her 15 günde bir daldırdığınız suya ölçüsüne uygun olarak vilmorin orkide gübresi koyup sulayın.

4.Çiçekler dökültükten sonra saksısını bir boy saksı ile fıstıkçamı kabuğu,(%60-70) şişe mantarı (%20-30) ve mangal kömüründen oluşan yeni substrat kullanarak değiştirin.

5.Gözlemleyin. Sıkı sık orkidenin saksısının içerisindeki kökleri, yaprakları ve çiçekleri gözlemleyin. Saksının içinden görünen kökler daima yeşil olsun. Çiçeksiz olduğu zaman füze başı gibi kırmızıya yakın bir renkle büyüyeceklerdlr. Gene çiçeksiz dönemde yaprak çıkaracaktır. 2 - 3 yaprak çıkardıktan sonra da çiçeklenecektir.

6.Gelelim sorunuza, bu en kolay yapılacak iştir. Forumdaki bilgilerin aksine ben çiçekler döküldükten sonra çiçek sapını en dipten kesmekten yanayım. Kendim hep böyle yapıyorum. Göreceksiniz bu güzel çiçekler ömrünü tamamlayıp
-ki 4 - 6 aydır- çiçek sapını en dipten kestikten sonra orkidenizde önce köklerde büyüme başlayacak daha sonra 2 ya da 3 yaprak çıkaracak ve sonrasında bu çiçek sapının bulunduğu yaprağın üstündeki yapraklardan birisinin gövde ile birleştiği yerden yeni bir -iki de olabilir- çiçek sapı çıkaracak ve yeniden muhteşem çiçekler açacaktır. Yeter ki yukarda özetlediğim bilgiler ışığında bakımını yapın.


Düzenleyen malicetin : 09-11-2011 saat 11:30
malicetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön