View Single Post
Eski 01-11-2011, 22:41   #6
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Türkçe kaynaklarda güneş enerjili kurutucu

Sebze meyve kurutma yöntemleriyle ilgili olarak yazdıklarım için hemen hiç tepki olmadı. Sanıyorum mevsim itibariyle kurutma dönemi olmaması bunda etkin oldu.

Ben bu güneş enerjili kurutma araştırmasını neredeyse tümüyle yabancı (İngilizce) kaynaklardan yapmıştım. İyi ki de öyle yapmışım. Bugün Türkçe kaynakları araştırdım. Tabii ki Google yardımıyla. Gördüm ki bu konuda yazılan makaleler ve tezler maalesef çok dandik. Kimse üstüne alınmasın. Benim bulabildiklerim öyleydi.

Bunlardan bir kısmı doğrudan Appalachian State University (ASU) tasarımının kötü bir kopyası, bir kısmı ise bu konudaki makaleleri anlamamaktan kaynaklanan kendince uydurulmuş ölçülerde yapılmış heyyula gibi ama işlevi olmayan aparatlar.

Bu üzücü durumun bir kaç örneğini vermeden yapamayacağım:

Bunlardan bir tanesi ASU tasarımında vurgulanan çift cam kullanmaya gerek yok ifadesini kaale almamış. Keza koydukları fotoğraflarda hiçbir yalıtım görülmüyor. Güneş panelinin açısı gibi en temel ölçüleri bile vermemişler.

Diğer ikisinde kurutma odası ile güneş paneli ölçüleri son derece uyumsuz. Nitekim bunlardan bir tanesi açık havada kurutulan biberlerin güneş enerjili sistemde kurutulandan daha çabuk kurutulabildiğini itiraf ediyor. Bu itirafı yapanların kurutma odası her ne hikmetse devasa paslanmaz çelik bir yapıya sahip. Hangi gariban çiftçi muazzam paraya mal olacak bu sistemi inşa edebilir. Üstelik doğrudan güneşte daha hızlı kurutulabiliyorsa.

Bir başkasında güneş kollektöründen gelen sıcak havanın bile giriş noktasının mantıklı olmadığı görülüyor. Bilindiği gibi sıcak hava yükselir. Kurutma odasının ayakları biraz daha uzun yapılsa tabii konveksiyon daha kolay olurdu.

Bunları niçin yazıyorum? Bilim kuruluşlarımızın böylesi kalitesiz yayınlara ev sahipliği yapması bende hayal kırıklığı yarattığı için yazıyorum.

Diyebilirsiniz ki “senin yaptığın/yapacağın çok mu iyi?” Ben amatör olarak yapıyorum. Tasarımın bana ait olmadığını da söylüyorum. Sonucu iyi de çıksa, kötü de çıksa bilimsellik iddiam yok.

Herkese selamlar, saygılar..


Düzenleyen Serpent : 01-11-2011 saat 22:43 Neden: imla ve noktalama
Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön