View Single Post
Eski 29-10-2011, 07:59   #24
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Exclamation

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gulbirsen Mesajı Göster
Sizin tecrübeleriniz bizlere çok yardımcı olacak. Özellikle son çim olayı nasıl da yanlış yolda olduğumuzu farkettirdi. Dikkate alacağım.Evin altına bodrumu beğendim.
Sayın gulbirsen.

Çim işi bir bina inşaatı kadar, ciddiyet ve teknik gerekiyor. Ben hem cahilliğimin hem aceleciliğimin hatalarını yaşadım.

Sonradan edindiğim deneyim ve bilgilerin ışığında aklımda olan doğruları bir bir sıralayayım. Benim çim alanım yaklaşık 350 m2 ve etrafımız tarlalarla dolu açık bir arazi. Şehir içindeki 20-30 m2 lik çim alanlar için değil bu belirttiklerim

1) Zeminin çok, ama çok çok iyi bir şekilde hazırlanması gerekir. Şehir dışı kırsal alanlarda yabani ot en büyük sorun. Bu nedenle toprağın en az 40-50 cm derinlikle pullukla bir iki defa sürülmesi gerekir. Her sürme sonrası 10-20 gün bekleyip alanı bolca sulayıp beklemek uygun olacak. Bekleme süresinde yeniden yeşeren yabani otlar mutlaka ot ilacı ile öldürülecek ve bu sürme, bekleme, ilaçlama işlemi en az 2 kere yapılacak.

2) İki kere sürülen ve bu yüzden kabaran toprağın her metrekaresine en az dolu dolu bir el arabası 0,3- 0,5 dere kumu döküp belleyerek ve ya yeniden sürerek mevcut toprağa karıştırmak çok iyi olacaktır. Benim bir bu konudaki bir hatamda nerdeyse leblebi büyüklüğüne kadar olan tüm taşları toplatıp çim ekilecek alandan uzaklaştırmam oldu.

3) Toprağın yeniden çok iyi bir şekilde sıkıştırılması ve tesfiye edilmesi gerekir. Arazide tümsek ve ya çukur bırakılmamasına çok çok dikkat edilecek. Biz bu işi başlangıçta bir kere yaptık. Arazi düm düz oldu sandık ve ekime geçtik. Düz sandığım arazi sulandıkça eğri büğrü olmaya başladı. Çim ekilecek alanı mastarla tesfiye ettikten sonra bol bol sulayıp, ortaya çıkan çukur ve tümsekleri gene mastarla düzeltin ve arkasından silindirleyin. Bu işi inatla 2,3,4 sefer yapın. Başlanıçta zaman alıyor ve insan sıkılıp usanıyor ama ileri de çok rahat edeceğinize emin olun.

4) Bir önceki maddede belirtilen tesfiye isleminden önce sulama altyapınızı hazırlamış olmanız gerekir. Yani sprey, nozul ve ya sprinkler denilen sulama aparatlarının türünü cinsini ve yerini çok iyi bir şekilde belirlemeniz, bunları besleyen su borularınızın tür ve çapları ile bağımsız çalışan bir su şebeksi hazırlamanız uygun olacaktır. Ankara gibi kışın don tehlikesi yaşanan bölgelerde sulama şebekesi diğer su şebekesinden bağımsız olmalı ve kış döneminde kapatılıp borularda, vanalarda, sprey, nozul ve ya sprinkler asla su kalmayacak şekilde tahliye noktaları ile donatılmış olmalıdır.

5) Normal bir su şebekesinin basıncı 3-4 bar olduğundan bu basınçla aynı hat üzerinde 3/4 ve ya 1/2 boru ile ancak 3-4 sprey, nozul ve ya sprinkler çalışırabileceğiniz hesap ederek, borulamalarınızı ve bağlantılarını buna göre projelendirmeniz yerinde olacaktır.

6) 3. maddede açıklamaya çalıştığım çalışma sonucu çok iyi bir şekilde sıkıştırılmış ve göllenmeye ve akıp gitmeye el vermeyen zemin yapısını elde ettiğinizde, tohumlamaya başlayabilirsiniz. Ekim mevsimi doğrudan bulunduğunuz yerin konumu ve iklimi ile ilgilidir. Ancak genelde Mart-Nisan, ya da Eylül Ekim önerilir. Benim tercihim Sonbahar ayları. Hem su sarfiyatınız düşük olur, hemde bahara belirgin ve güçlü kök yapısı ile girmiş olursunuz.

7) İlk ektiğim çimde yanmış koyun gübresi kullanmıştım. Kandırılmamışım, kullandığım gübre yeterince beklememiş ve yanmamış olduğunu, hayvanın yediği her otun çimlerin içinden çıkmaya başlaması ile anladım. Ancak iş işden geçmişti. Eğer olanağınız varsa gübrenizi alıp kendiniz bekletiniz. Bekletirkende içine yanmamış kireç bırakmanız iyi olacaktır. Bol bol havalandırıp güneşlenirerek 1 sene bekletmek gerekiyor.

8) Bu nedenle ikinci çim ekiminde hayvan gübresi yerine Lawncare marka çim gübresi kullandım. Çim ekiminden 10 gün önce toprağa bu gübreyi verdim Her gün suladım eriyip toprağa karışması için. Çim tohumunun seçimi ve türü çok önemli. Tavsiyem markalı hazır karışım kullanmak. Belirli peysaj firmaları karışımlarının saha örneklerini size gösteriyor. Paketinde beğendiğiniz çimin ne olup olmağını görerek, elleyerek , hatta koklayarak yaşayabiliyorsunuz.

9) Atacağınız çim tohumunu mutlaka toz insektif ilaçla karıştırarak atınız ki, zararlıların alıp görürmelerine imkan vermeyin. Ekilen çim tohumunun üstünü kendi bekletiğini hayvan gübresi ile karışık toprakla kapatınız. Ben ikinci ekimim de, tohumun üstünü arazi toprağından eleyip bir kenara yığdığım sadece ince elenmiş toprakla kapattım. Üzerine yine ilk attığım gübre ile birlikte m2'ye toplamda 60 gr gelecek şekilde ek suni gübre ile gübreledim.

10) Gerisi göllenmeye yol açmayacak şekilde düzenli bir sulama yapıp yeşermesini beklemek.


Çimler yeşermeye başlayınca ohhhh bundan sonra rahat edeceğiz diye sakın sevinmeyin. Asıl iş bundan sonra başlayacak. İlk biçmden önce mutlaka silindirlenip bir iki gün beklenmesi lazım. Yoksa biçim sırasında makina çimleri kökleri ile söküp alabilir. Her gün düzenli sulamak, haftada bir mutlaka kesmek, senede 3-4 kez gübrelemek, 3-4 kez ilaçlamak, 2 kez havalandırmak gibi yeni faaliyetler kazanmış olacaksınız.

Gelelim bir kere daha benim yanlışlık olayına. Komşum çimi benden önce ekmişti ve beğenmiştim görünüşünü. Ankara'da Ulus hali civarındaki satıcılarda özel karışım yaptırdım deyince, bende ona uydum. Satıcı abi çok güzel bir karışım yaptım sana dediğinde de çok sevinmiştim. İlk yanlışlık elin cahil adamına güvenip, hayatında çim ekip biçmemiş adamın hazırladığı karışma inanmaktı. İkincisi ekim sırasında hayvan gübresi kullanmaktı. Üçüncüsü araziyi tüm taşlardan arındırmanın, toprağın su tutma gücünü düşürdüğünü bilmememdi. Sonuncusu çimler çıktıkça arazinin zemininde tümsek ve çökmelerin oluşmasıydı.

Sonuçta; çimin içinde her türlü yabani ot belirdi ve zamanla çime baskın çıktı. Tesfiye bozuklukları nedeniyle bazı yerler az su aldı bazı yerler çok. Sonuçta ince yaprak yapısındaki çim dengesi bozuldu bir parmak yaprak genişliğinde bir çim yapısı egemen oldu. 3-5 santin büyüyen bu çim püskül vermeye başladı.
Bu yapıdaki çim kışın tamamını ve bahar aylarının bir bölümünü sarı rekte geçirdi. Bende dayanamayıp yenilemeye karar verdim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön