View Single Post
Eski 23-10-2011, 21:44   #3
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Bandırma teknikleri

Yukarıdaki mesajımda meyve sebzelerin kurutulmasında bandırma teknikleri hakkında bilgi vereceğimi söylemiştim.

Aşağıdaki bilgiler Purdue Üniversitesi Tarımsal Yayımcılık dokümanlarından derlenmiştir.

Meyvelerin çoğu kabukları soyulduktan sonra hızlı oksidasyona girip kararır. Bunu önlemek için kurutmaya başlamadan önce hazırlayacağınız bandırma sosları şunlar:

1- Ascorbic asit (C Vitamini): Kaynatıp soğuttuğunuz 1 lt suda yarım tatlı kaşığı (1,5 g) C vitamini eritiniz (C vitaminini eczanelerden alabilirsiniz).

2- Askorbic asit ve limon tuzu (Sitric acit): Kaynatıp soğuttuğunuz 1 lt suda yarım tatlı kaşığı (1,5 g) C vitamini ve yarım tatlı kaşığı limon tuzunu eritiniz.

3- Limon ve/veya portakal suyu: Limon ve/veya portakal suyunu yarı yarıya kaynamış soğumuş su ile sulandırınız.

4- Ballı sos: Yarım ölçü şekeri 1,5 ölçü su ile kaynatınız. Soğuyunca yarım ölçü bal ilave ediniz (Bu sosu daha ziyade gıda sanayii kullanıyormuş)

Meyveler soyulup dilimlenir dilimlenmez hemen yukarıdaki soslardan herhangi birinin içine atılıp 3-5 dakika bekletilip çıkarılacak suları süzülecek ve kurutma yönteminiz her ne ise kurutmaya başlanılacak.

Elmaları soyup 3-4 mm kalınlığında dilimleyiniz. Erikleri ve kayısıları ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarınız. Armutların kabuklarını soyunuz. Armutları ve şeftalileri iriyse ay şeklinde dilimleyiniz. Değilse ikiye bölünüz. Bundan sonra yukarıdaki soslardan birine bandırınız.

Yukarıdaki soslar sebzeler için uygun değil. Sebzeleri kaynayan suya bandırabilirsiniz. Bir tencereye 2/3 üne kadar su koyup kaynatınız. Bandıracağınız sebzeleri bir tel sepet ile kaynamakta olan suya üstü örtülecek şekilde daldırınız. Suyun tekrar kaynaması bir dakika içinde gerçekleşmelidir. Eğer daha geç oluyorsa çok sebze koymuşsunuz demektir ve bir sonraki seferde bandırılan miktarı azaltınız. Aşağıda her sebze için verilen süreler kadar kaynar su içinde tutup sepeti çıkarınız ve normal soğuk su içine atınız (Bazı kaynaklarda buzlu su diyor ancak bence gerekli değil). Sıcaklığı geçen sebzeyi tümüyle soğumadan ılık bir durumdayken sudan çıkarınız, suyunu süzünüz ve kurutma tepsilerine yayınız ve kurutmanızı başlatınız.

Fasülye: Küçük parçalara doğranacak veya boylu boyunca ikiye bölünecek. Bandırma 2 dakika

Bezelye: Bandırma 2 dakika

Kabak: 6-7 mm kalınlığında doğranacak. Bandırma 1,5 dakika.

Domates: Kabukların gevşemesi için kaynar suya atın, 1-2 dakika sonra çıkarın soğuk suya atın kabuklarını soyun ve 2 cm kalınlığında dilimleyin.

Bamya, biber, patlıcan gibi bazı sebzeler sıcak suya bandırmaya uygun değil.

Selamlar, saygılar..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön