View Single Post
Eski 21-03-2007, 13:36   #3
sezinci
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Basın açıklamasının bir çok yerinde doğru tespitler yapılmış. Ama,

1- Orman yangınlarının hızla artması ve söndürülmesinin büyük ölçüde şansa ve ekolojik koşullara bağlı olması,

2- Ormanların korunması çalışmalarının, ilgili örgütlenme tasfiye edilerek çevredeki donatımsız köy tüzel kişiliklerine devredilmesi,

3- Orman fidanlıklarını kapatma-satma girişimlerinin engellenmesi.


görüşlerine katılmıyorum.

1- Orman yanıgınlarının artması Orman Bakanlığı'nın kusuru değildir. Bu konuda halkımızın daha hassas olması gerekli. Bakanlık üzerine düşen görevi yapıyor. Koruma, köylülerin eğitimi, çocuklara yönelik eğitimler v.b.

Orman yangınlarının söndürülmesinin şansa ve ekolojik koşullara bağlı olduğunu söylemekse, yangın söndürmede çalışan insanların emeklerini görememek veya hiçe saymaktır. Yangın söndürme esnasında bu insanlar günlerce uykusuz kalmakta, bu uykusuz günleri de ormanda yangın söndürmeye uğraşmakla geçirmektedir.

Bu yazıyı yazanların yangın söndürme çalışmalarına katılıp katılmadıklarını bilemiyorum. Fakat katılmış olsalardı bunları yazmazlardı. O insanların çilesini yazarlardı.

2- Orman Genel Müdürlüğü teşkilatındaki Toplu Koruma Ekipleri tasfiye edilmiyor. Sadece Orman koruma işlerine, ormanın gerçek sahibi olan orman köylerinin aktif olarak katılmasını ve az da olsa gelir sağlamasını sağlayarak ormanı benimsetmek amacıyla koruma işleri Köy Tüzel kişiliklerine devredilmektedir.

3- Ulaşım imkanlarının yetersiz olduğu yıllarda kurulan orman fidanlıklarının birçoğu artık verimli çalışamamaktadır. Kapatılmasına karar verilen fidanlıklar da bunlardır.

Orman fidanlıkları Orman Bakanlığının fidan ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuşlardır. Ağaçlandırma yapılacak yerlere fidanları uzun bir yolculukla getirirseniz bu fidanların (çıplak köklü) çoğunu kaybedesiniz. Çünkü üretim yastıklarından söküldükten kısa bir süre sonra dikilmek zorundadır. Günümüz ulaşım imkanlatıyla taşıma işi kısa sürede gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle de birbirine yakın iki fidanlıktan birisi kapatılmak zorundadır. İki fidanlığa da masraf yapmak yerine birine yapmak ve diğerindeki personeli birinde toplayarak kadrosunu güçlendirmek daha mantıklıdır.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön