Konu: Polen
View Single Post
Eski 11-10-2011, 08:17   #26
sonuncumurat
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orhan001 Mesajı Göster
Sn.sonuncumurat;ben de daha çok polenli çerçeveleri (balı) tercih ediyorum.tabi bu çerçeveler genelde alt kat ve yavrulamanın da yapıldığı siyahımsı peteklerde daha çok ve balı da acımtrak..ama ben yine de arıdan tuzakla polen toplanıp tüketilmesi yerine peteklerdekinin tüketilmesi taraftarıyım.hem bu sayede gerçekten arılar için ihtiyaç fazlası tüketilmiş de olur.ayrıca arılar polenleri bir takım işlemlerden geçirdikten sonra mı peteklere dolduruyor yoksa direkt mi? ama gene de direkt tüketimde yukarıda da bahsedildiği gibi kurutma,saklama vs. sunni yöntemler o polenlerin hem besinlerini azaltabilir hem de kimyasal değişimlerine sebep olabilir.

kurtlanma derken neyi kastettiğnizi de anlayamadım.güvelenmeyi mi kasdediyorsunuz acaba? karasal iklim tipinde(iç anadolu) herhangi bir kurtlanma olmuyor.

saygılar.
orhan bey bizim çanakkale bölgesinde güvelenmeye kurtlanma derler, ağustos ayında ayçiçek balı sağımı sonrası alınan fazla peteklerin gözlerinin bir tanesinde bile polen varsa en geç iki hafta içinde havanın sıcak olması nedeniyle güvelenme oluyor.

polenin kurutulmamış hali elbette besin değerlerinin zirvede olduğu haldir. kuruduğunda nasıl kurutulduğuna bağlı olarak besin değerleri büyük ölçüde kaybolur. ancak kurutulmadan muhafazasıda zordur. yaş polenin buzdolabında bile kurtlandığına şahit oldum. çeşitli şekillerde polen kuruttuk yıllardır. gölgede kurutmayı denedik, fırında kuruttuk, ama ayarını kaçırdığımız zamanlar oldu kilolarca poleni ziyan ettik, yüklü miktarda polen toplamaya başladığımızda paraya kıyıp sadece polen için üretilen ahşap polen kurutma fırınından aldık, 40-45 derecede polende herhangi bir yanma yapmadan besin değerlerini öldürmeden kurutmanın yolunu bu şekilde bulduk, 4 seneden beri bu şekilde kurutuyoruz ve bizde, alan müşterilerde çok memnun kalıyolar.

arı polenleri peteklere depolarken preslemek için kendi enzimlerinide katıyor diye biliyorum. tabi bu poleni daha değerli kılar ancak petek gözüne girmiş poleni oradan çıkarıp tüketime sunmak olası iş değil, genelde kara peteklerde depolanıyor polen, defalarca yavru çıkmış peteğin tüketilmesi de pek hoş olmuyor. bi defa üşenmeyip teker teker çıkardım petekten, hap gibi kalıp halinde çıkıyor ve tadı da fena değil, ama bunları bu şekilde çıkarıp müşteriye sunmak zor iş.

iyi günler.

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön