View Single Post
Eski 10-10-2011, 20:23   #60
adiyez
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-02-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 32
Ev yapımı elma sirkesi

Kendi sirkemizi kendimiz yapmak eğlenceli ve keyifli olabilir. Ama unutmayalım ki bu işlem kolay değildir, iyi neticeler elde etmek için, bu işleme uygun malzemeleri ve yöntemleri kullanmanız gerekir.
Bu arada meraklıları için, en basit sirke tarifi. Şayet bu işten keyif alırsanız, misafirlerinize değişik tadlardaki sirkelerinizden sunabilir ve mutfağınızı daha leziz bir şekle getirebilirsiniz.

• İsteğinize göre elmaları seçiniz (elmaların işlem görmemiş olması gerekmekte): yabani elmalar bu iş için en uygun olanlarıdır çünkü nadir bulunan elementler açısından oldukça zengindirler. En uygun olanı ekşi ve tatlı elmaları karıştırmaktır. Bunlar diğerlerine göre daha şekerli olduğundan daha sonra aside dönüşecek olan alkolü üreteceklerdir.

• Elmaları kabuklarını soymadan kesin ve kararmasını bekleyin, sonra katı meyve sıkacağında suyunu çıkartın.

• Elde ettiğiniz elma suyunu bir testiye doldurup ağzına bir balon geçirin: alkol mayalanması sürdükçe bu balon şişecektir ve bu arada içindekilerin hava ile temasını engelleyecektir. Şeker alkole dönüştükten sonra elma şarabı elde etmiş olacağız. Bu mayalanmayı hızlandırmak için, içinde elma suyu bulunan testiyi sıcak bir ortamda (25-26 derece) bulundurun. Yaklaşık bir ile altı hafta süren bu işlem ortam sıcaklığı ve elmalann kalitesine bağlıdır.

• Elma şarabını daha sonra bir salata kâsesi içine dökün, bu işlem şarabın hava alma yüzeyini genişletecektir. Üzerine de tozdan, böceklerden korumak için bir tülbent örtün ve ikinci mayalanma için bir süre bekletin. Şayet elinizde saf sirke varsa, bundan şarabın yüzeyine dikkatlice biraz ekleyin (söz konusu aerobakteriler çok narin ve hassastır) bu işlem aylar gerektiren süreci biraz hızlandıracaktır.

• Sirkeniz hazır olduğunda süzüp kullanmaya başlayabilirsiniz.

İpucu: Biraz daha zaman kazanmak için, elma şarabının içine biraz melas veya taze bira mayası katabilirsiniz.

Alıntıdır... Kitap : GENÇLİK VE SAĞLIK İKSİRİ SİRKE
Yazar : MARIE – FRANCE MULLER

adiyez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön