View Single Post
Eski 20-09-2011, 13:22   #294
Uzaylı
Ağaç Dostu
 
Uzaylı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,129
Sayın domatesci 1; Öncelikle aramıza hoşgeldiniz diyorum. Bitki sevdasına düştünüz bir kere, böyle kalmayacak emin olun. Seneye biber, patlıcan, yeşillik yetiştirmek te isteyeceksiniz ve sonra yer dar gelecek bir de bahçe hayâl edeceksiniz. Ama başardıklarınızdan inanılmaz keyif alacak, lezzetini de kendiniz yetiştirdiğiniz için hiç bir şeyle kıyaslayamayacaksınız. Ayrıca hormonsuz, kimyasalsız bir ürünün tadını, kokusunu yeniden duyacaksınız. Şimdiden kolaylıklar dilerim.

Sorularınıza elimden geldiğince cevaplandırmaya çalışayım;

1- Eve tüketmek için getirdiğiniz domatesten tohum aldığınızda muhtemelen çimlenme sorunu yaşayacaksınız. Mutlaka çimlendirmek isterseniz, çok çok miktarda tohum ekmeniz gerekir ki bir iki tane çimlensin. Nedeni hibrit tohumlu ürün olması. Maalesef pazarda bir çok ürün hibrit tohumdan üretmedir. Fidecilik yapanlar işlem görmüş tohum yani hibrit tohum alırlar. Bu işlem görmüş tohumlar bol ürün verir fakat soyunu devam ettiremez yani tohumu çimlenme özelliğini kaybetmiştir. Bir nevi kısırdır. Buna rağmen laboratuarlarda kısırlaştırmayı yüzde yüz gerçekleştiremezler. Çünkü doğa yaşama devam etmek için mutlaka bir yolunu bulur. Belki birkaç yüz belki daha az tohumdan bir iki tane çimlenebilir. Bunu hüsrana uğramamanız için söylüyorum. Tavsiyem tohumculardan ya da bir şekilde bir yerden hibrit olmayan amatör tohumlarından almanız. Bu tohumlar yüksek oranda çimlenir. Hibrit kadar bol vermez ama belki iyi bakarsanız toprak, güneş, hastalık kontrolü v.s. cinsi de iyise o da bol verebilir? Zamanla tecrübe edersiniz.

Domatesten tohum alacağım derseniz, kâğıt üzerinde kurutmak iyi sonuç vermez. Yapışacağından sıkıntı yaratır. Ben sıkı gözenekli, küçük plastik süzgeç kullanıyorum. Çok tazyikli akmayan çeşme altında, süzgeç içinde çekirdekleri ovuşturup iyice temizledikten sonra bir bardağın üzerine oturtup süzülmesini sağlıyorum. Tamamen kurusun, nem kalmasın diye arada parmağımla karıştırıyorum. Domates tohumu kuruduğu zaman üzerinde tüycükleri olduğunu farkedeceksiniz. İyice kuruduğunda da cinsini üzerine yazıp paketliyorum. Ve kullanmak üzere mevsimini beklemesi için uygun bir yerde saklıyorum. Balkona uygun domates çeşitleri var. Balkonda yetiştiren tecrübeli üye arkadaşların tecrübelerinden en uygun ve sorunsuz türleri öğrenebilirsiniz. oğlunuzun da çery domates yetiştirmesini tavsiye ederim. Hem sevimli görünürler, hem de bol ürün veren türleri var. Mutlu olacaktır, ayrıca sorumluluk aldığı için kendini daha iyi hisseder. Siz çaktırmadan yardımcı olursunuz.

Fide almak yerine tohumdan yetiştirmek en sağlıklısı. Böylece sabrımızı da sınamış oluyoruz. Hem oğlunuz bir tohumun bitkiye dönüşmesini, sonra da meyve vermesini hayranlıkla takip edecektir.

Bu mevsimde domatesten ancak tohum alabilirsiniz. Sera ortamında domates yetiştirmeyi bilmiyorum. Domatesi mevsiminde yetiştirmenizi tavsiye ederim. Yazın aldığı güneş gerçek vitamin ve gerçek lezzetini verecektir.

Kapalı balkon en çok martta çimlendirme aşamınızda işe yarayacak. yazın bitkiler büyürken de havadar olmasını sağlamalısınız. Belli zamanlarda havalandırırsınız. Ama perdeler açık kalmalı, ya da çok iyi ışık almalı, sonuçta bu dış mekan bitkisi.

Domates fidenizin üzerinde halâ domates varsa dalında iyice kızardıktan sonra koparıp tohumunu alıp baharda çimlendirmeyi deneyin derim.

Oğlunuz için ayrıca balkonda çilek yetiştirmenizi tavsiye ederim. Yediveren cinsini fide olarak alıp, dikebilirsiniz. Sonrasında attığı kollara birer topraklı saksı iliştirip, köklendirince de kolu kesince bir sürü yeni fide elde edersiniz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Başka sorunuz olursa, fırsat buldukça yardımcı olmaya çalışırım.

Sağlıcakla Kalın...

Uzaylı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön