View Single Post
Eski 10-09-2011, 14:13   #1
Kırkmerdiven
Ağaçsever
 
Kırkmerdiven's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2011
Şehir: İstanbul-Karamürsel
Mesajlar: 48
Kırkmerdiven / Ceviz Bahçesi

Yıllar (60-70 yıl) önce anneannemin elleri ile ektiği ceviz, ayva ağaçlarından oluşan babasına ait 1.700 m2 bir bahçeyi iki yıl kadar önce yaklaşık 30 kadar mirasçıdan satın aldım. Annemin çocukluğunda, anneannemin erkek kardeşi diğer tüm topraklarla beraber babası bu küçük bahçeyi kendisine vermediği için tüm ağaçları dibinden kesip, anneannemin önünden geçirmiş. Teyzem anneannemin kapı önünde dizlerini döverek ağlayışını hep anlatırdı. Anneannem yaşlılığında Alzheimer olduğunda, eniştemi babası zannederek derebağı bana ver diyerek yakasına yapışırmış. Yazarken bile gözlerimi yaşartan ailece bizde yara olmuş bir hikayesi var. Ve bu hikayeden dolayı da manevi değeri var.

Günümüzden 55-60 yıl önce ağaçlar kesildikten sonra hisseli de olduğu için kimse ilgilenmemiş. Bir sınırı da ormana komşu olduğu için ormana karışmış.

Ben buraya iki kez dozer sokup temizlettim ve tesviye oldu. Ama tabi ki toprağın altı üstüne geldi. Yeri tam bir yarım çanağın dibinde kışın üzerindeki meyilli araziden inen yağmur ve yüzey suları sınırından geçen bir dere oluşturuyor. Bu dereyi dozer arazi üst sırındaki suyu da dereye bağlayacak şekilde derinleştirdi.

Ben burada anneannemin 70 sene önce diktiği gibi ceviz yetiştirmek istiyorum. Fidan dikerken sim derma vs. uygulamayı düşünüyorum ama şu anda ölü toprak üstte. Ne yapmamı önerirsiniz? Nasıl bir planlama yapmalıyım? Neler yapmalıyım. (Bu arada toprak analizi henüz yaptırmadım) Yerimiz Kocaeli Karamürsel'in bir köyünde.

Kırkmerdiven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön