View Single Post
Eski 07-09-2011, 13:42   #436
seratblyz
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 117
Talking

Böylesine faydalı bir konuyu açtığınız ve içini sistematik bir biçimde geliştirdiğiniz için başta Zeki Bey olmak üzere geliştiren herkese teşekkür ederim. Böylesi bilgilerin tohumdan üretime meraklı biz gibi amatörlerin işine çok yaradığını bir kez daha söylememe gerek yok.

Ben 2 yıldır uğraşıyorum tohumdan yetiştirme işiyle ELMA çekirdekleriyle başlamıştım öğrenmeye insan deneyip yanılarak bile çok şey öğreniyor ama bunları okuduklarıyla pekiştirmek insanı çok daha hızlı geliştiriyor. Yeni başlayacak olanlara çabuk çimlenen ELMA çekirdeğini denemelerini önerebilirim, zira ceviz, badem, kayısı gibi kalın kabuklu çekirdeği olanlarda başarısızlık daha fazla olabiliyor. Şu an toprakla buluşmuş çekirdekten yetiştirdiğim 15 e yakın elma ağacım var. Bu bitmeyen bir tutku, mazı, badem, üzüm, erik, kayısı, gül, ladin, ayva her türlü çekirdeği yetiştirme denemeleri yaptım sürekli de devam ediyorum.

Konu ile ilgili çok şey yazılmış gerçi amatör de olsam şu ana dek kendimce çıkardığım bir kaç eklemeyi yapmamı mazur görün. Eğer yanlışım varsa düzeltin lütfen.

1. Sterilizasyon çok önemli bir konu bunu birçok fideyi böceklenme, mantar hastalığı nedeniyle kaybetmiş biri olarak söylüyorum özellikle saksı ve çimlendirme toprağının steril olması daha çok narin olan yeni çimlenenlerin korunmasını sağlıyor.

2. Ben genelde şaşırtma yaparken (daha çok meyve ağaçları üzerine yapmış biri olarak) daha büyük saksılara şaşırtıyorum fidanları ve şaşırttığım saksının dibine, fidanı daha sonra dikmeyi planladığım topraktan biraz ekliyorum ve torfla karıştırıyorum kökleri topraktan ayırmamaya gayret ederek.

3. Özellikle şaşırttıktan sonra, fidanların hava sirkülasyonunun düzgün sağlandığı bir yerde kalmasının önemli olduğunu fark ettim. Kapalı ve boğuk bir odada kalan 20-30 adet organik Konya elmasını kaybedince anladım bunu. Küllenme kaptılar ve hepsi öldü. Hatta kavurucu sıcaklık yoksa hafif rüzgar alana bir yer dahi tercih edilebilir bence balkondaki asmalar rüzgara aldırış etmeden çok güzel geliştiler.

4. Tohumları ekimden önce yapılan işlemlerde tohumu çürütmemeye ve öldürmemeye özen göstermeli. Çünkü sıcak su muamelesi yaptığım bir kısım badem tohumlarını kaynatmış olabileceğimi düşünüyorum. Onun dışında uzun süre tohumları su içinde bekletmek de çürümelerine neden olabiliyor. Ekimden önce 4-5 saat ılık su içinde şişirmek faydalı ve yeterli olabilir diye düşünüyorum.

5. Fidanları şaşırttıktan bir iki gün sonra, 2,5 litrelik pet şişeye su doldurup, içine bir adet büyük aspirin ve bir adet küçük B1 vitamin hapı atıp karıştırarak bir gün beklettiğim karışımdan veriyorum ara sıra. Kök gelişimine ve güçlenmelerine faydası olduğunu gözlemledim.

6. Fidanları saksıdan toprağa alacağım zaman saksı dibinde topaklanıp biriken çıplak kökleri genellikle buduyorum, bunun faydası olup olmadığı konusunda bir gözlemim yok teorik olarak da desteklenirse sevineceğim.

Herkese çalışmalarında başarılar diliyorum, konuyu takip etmeye devam edeceğim.

seratblyz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön