View Single Post
Eski 05-09-2011, 22:32   #245
kamil35
Ağaç Dostu.
 
kamil35's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,631
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi N.Cebeci Mesajı Göster
Selamlar Kamil Bey, Uzun bir aradan sonra yeniden ben )
Arıdan bal sağımı yaptım. Şekersiz olarak 11 çita bal aldım. Çok güzel, Çocukluğumda yediğim ballara benziyor. Bal sağımından sonra kovanı ikiye böldüm. 3-4 Gün sonra anasız kovanı kontrol ettim, ana arı memesi varmı diye 2-3 Çitada peteğin yüzüne yatmış şekilde kurtcuk yuvası gibi 5-6 tane meme sandığım şeyler vardı. Şimdi kışa kadar şekerle beslemeyi düşünüyorum . Kovanlarda kalan bal çok fazla değil. Kışa doğru tekrar bakacağım eğer balın az olduğu yönünde izlenim edinirsem satın alarak koymayı düşünüyorum.
Aslında kendi ballarını benim almam onlara da şekerli bal vermeyi düşünmem doğru olmasa da kışa kadar yiyeceklerini yapamazlarsa başka da çare yok.
Sayın N.Cebeci; Ligustrum'un açıklamaları isabetlidir.
Bu tarihte ana üretimi yapmak uygun değil. Ana arı larvadan yapılacağı için 13 gün sonra çıkar. 10-12 gün sonra yumurtlar, 21 gün sonra yeni işçi arılar doğar. Yaklaşık 45 günlük bir zaman... Bu arıların ilk 20 gününü kovan içinde geçireceğini de düşünürsek... Bölme nufusu 45-50 gün sonra %50 nin altına düşecektir. Kışa girerken çok riskli bir olay. Muhtemelen bu kovan kıştan sağ çıkamaz. Size tavsiyem Sayın Ligustrum'un tavsiyesine uyup kovanı birleştirin.

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön