Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi boncukboncuk
merhaba kamil süzme çam balı ve süzme karakovan ne zaman üretilir?
|
Merhaba Sayın Boncukboncuk, şuanda 15 kovan çam bölgesinde kovanladaki balın bir kısmı hayıt balı, arı üzerine çam balı koyuyor. Çam bölgesinde yapılacak ilk sağım hayıt ve çam balı karışımı olacak. Şu an kovanlardaki bal hasat edilmeye uygun ancak ben Ramazan Bayramı sonrasında hasadı gerçekleştireceğim. Daha sonraki hasatlarda çam balı oranı daha yüksek olur.
Süzme karakovan balı üretmeyi düşünmüyorum. Hoş görünümlü doğal petekli bir balı süzmek yanlış olur. Süzülsebile bu balın süzmesi, peteklisinden en az %30 pahalı olur. Çünkü süzme esnasında peteklerdeki balın tamamı çıkarılamaz. Hem işçilik var, hemde bal kaybı... (bu şekilde petek de hurdaya çıkar çünkü bu petekler makinede süzülemez parçalanıp ezilerek süzülür.)
Temel petekli ballardan elde edilen süzme balda böyle bir sorun yok. Boşalan peteği tekrar tekrar kullanıyoruz.