Konu: Elma (Malus)
View Single Post
Eski 14-03-2007, 23:23   #22
cupressus
Ağaçsever
 
cupressus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2007
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 69
Yazıya cevap verdikten sonra profilinize baktım. Meslektaş olduğumuzu fark edince verdiğim cevabın soruyu karşılamadığını anladım. Belki bu cevaplar da karşılamayacak ama yine de yazayım dedim.

Çiçek tomurcuğu oluşumunu teşvik etmek amacıyla yapılacak işlemler vardır. Eğer sorunuz bunun hakkında ise açıklayabilirim.

Gözler:

Gözler, etrafı tüy ve pullarla çevrilerek dış etkenlerden korunmuş büyüme noktalarıdır. Meyve ağaçlarında dal, yaprak ve çiçekleri oluştururlar. Yaprak, sürgün ve çiçek gözleri olarak ayrılabilirler.

Yaprak gözleri, basık, üçgen **** hafif kabarık, sivri, oval şekillerde olabilir. Elmada bir yıl önceki sürgünün yaprak koltuklarında oluşur. Sürgün gözleri, büyüme noktalarında olduğu gibi odun dallarının uzun ekseni üzerinde de oluşur.(Göz aşısı yapılırken alınan gözü biliyorsunuz.) Çiçek gözleri, meyve dallarında bulunur. İri, yuvarlak, kabarık veya oval olabilir. Elmada çiçek ve yaprakları oluşturur. Bazı çeşitlerde yaprak koltuklarında olduğunu da okudum kaynaklarda ama hangi çeşitler olduğu yazmıyordu.


Düzenleyen cupressus : 14-03-2007 saat 23:55
cupressus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön