View Single Post
Eski 25-07-2011, 13:33   #1
OSMAN45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL(45 doğum tarihimdir)
Mesajlar: 1,107
Osman45 / Bahçe

Sayın arkadaşlar,

Bahçemi açıp açmamakta ağaçlar.net e üye olmamdan bu yana tereddüt içinde idim. Mevcut bahçeler gibi çok fazla güzelliklere sahip değil bahçem. Ancak yaptığım ve belki bazı tecrübesi az arkadaşımın yararlanacağını sandığım düzenlemelerin olabileceğini düşünerek, sonunda sizlere bahçemi açmaya karar verdim.


Bahçenin bulunduğu şehir: İzmit

Bahçenin büyüklüğü: Evin kapladığı alan dahil yaklaşık 700 m2.

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: İzmit yöresinin meteorolojik şartlarına sahip. Ancak tepe üstü olduğundan fazla rüzgarlı.

Bölgenin*Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki*yeri: Denizden uzak olması nedeniyle 8B

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): Yazlık, kışlık, hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Bahçemi 13 yıl önce yarım bina ve içinde sadece yabani bir erik ağacı olan zemini tamamen tortul kayalı bir durumda kooperatif üyesi olarak devir almıştım. Evin tamamlanmasına yakın bahçeye yaklaşık 12 kamyon funda toprağı yaydırdım. 1 kamyon koyun gübresi yaydırdıktan sonra kuzey-doğu ve kuzey-batı yönlerine yaklaşık 40 adet mavi servi, 3 mazı ve 4 kartopu diktim. Hakim rüzgar yönü poyrazdan şiddetli rüzgar alıyordu.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 13 yıldan bu yana, ancak yaklaşık 3 yıl önceki emekliliğimden sonra ağaçlar.net sayesinde daha yoğun olarak hobimi geliştirdim.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Bahçemin plan ve düzenini bizzat yaptım. Ancak ağaç dikme esnasında yardımlar aldım.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz. : Daha önceki resim ve yazılar reklam bölümü idi. Şimdi bahçemi düzenleme ve sıkıcı olan planlama ile tarihsel gelişme açısından bilgilerinize sunacağım. Önce bahçemin planını aşağıda göreceksiniz. Tam ölçekli değildir.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kişisel, torunsal ve eşsel

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Planda görülüyor.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Sürekli iyileştirme, çeşit azaltma, verim arttırma, tohumdan, çelikten bizzat yetiştirme 20 yıl sonra çiçek verecek bitkiler yetiştirme (yaşım 66) hayallerim var.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler):
Ağaçlar: Paulownia, 16 mavi, 4 limon servi (rüzgar kesici) 2 defne, ıhlamur, mini kuşkonmaz çam(öyle dediler)


Meyveler: (Çoğu bodur)4 nar, 4 bodur elma, 3 ayrı cins erik, 6 (3 ayrı cins) dut, 2 vişne, iğde, 2 kiraz, 2 armut, 1 ayva, hünnap, trabzon hurması, 2 Goji berry,

Çiçek, sarılıcı çalı ve yer örtücü: 22 gül, 3 ortanca, rhodadendron, abelia grandifloura, erica, çiçekli yonca ,amerikan sarmaşığı, çim, tek yıllıklar ve yabani ot ve bitkiler

Tabii ki çeşitli sebzeler.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Torunum ve çocuklarıma iyi tarım uygulamaları ile sevdikleri havuç, taze fasulye, chery domates vs gibi sebzeler ile vişne, çilek,armut gibi meyveleri yetiştirmeyi tercih ediyorum.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Özel olmasa da Paulovnia ağacımı seviyorum.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Hayallerimde yazmıştım.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Bahçe planımda da görüldüğü gibi otomatik ve manuel sulama olanakları var. 4 tonluk depomu neden 40 tonluk yapmadım diye hayıflanırım. Ev suyu tamamen ayrıdır.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Evin yağmur sularını depoma yönlendirdim ama ancak 2 sulamaya yettiği için yaramı deşmeyin. Ayrıca sebze ve meyve alanları için damlatmalı sulama ve terleyen boru sistemi kurdum. Çok yorucu ve çok zamanımı alıyor. Kalıcı bir damlatmalı sulama sistemi üzerine kafa yoruyorum. Sanırım halledeceğim.


Toprak özellikleri Tahlil ettirmedim ama 12 kamyon funda toprağı ve ilk yıl 1 kamyon koyun gübresi daha sonraki yıllarda sürekli takviyelerle uygun ve verimli olduğunu görüyor ve sanıyorum.

Kompost yapıyor musunuz? Evet. Resimlerin arasında 8 yıl önce aldığım kompost kabını göreceksiniz.
Name:  OO.jpg
Views: 3128
Size:  30.6 KB

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen OSMAN45 : 01-10-2011 saat 16:20 Neden: Ek
OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön