View Single Post
Eski 05-07-2011, 10:55   #397
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.Soilless, yazdıklarınız önemli. Serbest silica meselesini ben de parçacık film teknolojisinin gelişimini ve tarihçesini incelerken Peter Harben'in alıntısından öğrenmiştim.

"Current particle film technology is based on kaolin, a white, non-porous, non-swelling, low-abrasive, fine-grained, plate-shaped, aluminosilicate mineral [Al4Si4O10(OH)8] that easily disperses in water and is chemically inert over a wide pH range. Coating grade kaolin is >90% pure and has a high brightness quality of >85%.Water-processed kaolin is
>99% pure and has a brightness of >85%. Mined, crude kaolin has
traces of Fe2O3 and TiO2 that are removed during processing to increase brightness. In addition, crystalline silica, SiO2, a respirable human carcinogen, must be removed to insure human safety
(Harben 1995)." [1][2]

"Mevcut parçacık film teknolojisinin temel alındığı kaolin, beyaz, gözeneksiz, şişip kabarmayan, aşındırıcı olmayan, ince taneli, tabak şekilli, su içinde kolaylıkla asılı kalarak suspansiyon oluşturan, geniş bir PH aralığında inert olan alimünyum silikat (Al4Si4O10(OH)8) mineralidir. Kaplanabilir sınıf kaolin %85'den daha parlak ve %90'dan daha saf kalitededir. Ham kaolinin içerdiği iki iz element olan Fe2O3 ve TiO2'nin ayrıştırılıp uzaklaştırılması çeşitli endüstriyel uygulamalar için de gerekli olan %85 beyaz parlaklık kalitesi için gereklidir. Buna ilaveten insan sağlığı için solunduğunda kanserojen olan serbest SiO2 silika kristallerinin insan sağlığı için mutlaka ayrıştırılıp uzaklaştırılması gerekir (Harben 1995). "

[1] Horticultural Reviews, John Wiley & Sons, Inc.
[2] Journal of Economic Entomology
Harben, P. W. 1995. The industrial minerals handbook II: A guide to markets, specifications,and prices.

Neticede söylenen bu. Benim uydurduğum bir şey de değil.


İlginçtir ki, bu alıntının kısaltılmış versiyonu söz konusu ürünün aslında uygun olduğunu göstermek için kullanılmıştı. Burada "kaplama" ile kastedilen de endüstriyel kaplamalardı.

Serbest silika konusunda safsızlıklardan ayrıştırıldığı bilinen ürünler için bir sakınca görünmüyor ancak bilinmeyen ürünler için ister istemez tereddüt doğuyor. Tarım uygulaması bir sis gibi atılarak yapılıyor. Kendi adıma iyi bir toz maskesi kullanmaya çalıyorum ama yardımcım ısrarıma rağmen kullanmıyor.

Daha sonra bu konuda başka dökümanlara da ulaştım. Zaman içinde aktarırım.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön