View Single Post
Eski 30-06-2011, 14:22   #73
cetasule
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-06-2009
Şehir: rize
Mesajlar: 507
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tturt Mesajı Göster
Bu yıl yetişecek altın çileklerle birlikte 4 yıldır altın çilek (physalis) yetiştirmiş olacağım. bu süre içinde tecrübelerim oluştu. İlk yıl tohumlar Almanyadan gelmişti. Tohumları viyollerde çimlendirmiş bahçeye almıştım Temmuz ayına kadar çok fazla gelişmemiş sonra birden çok hızlı bir gelişim sürecine girmişti. Öncelikle suyu çok sevdiğini söyleyebilirim. Meyve verimide oldukça yüksek. Dalları çok gevrek ve narin dikkatli olunmadığı zaman hemen kırılıyor. Ya da meyve döneminde desteklenmezse dallar aşağıya yatıp çatlıyor buna rağmen meyveyi olgunlaştırmaya devam ediyor. Kışlar çok sert geçmezse kışı atlatabiliyor. Budandıktan sonra tekrar sürgün veriyor. Bahar başında budama deneyimini ilk kez yaşadım şu an hızla yapraklanıyorlar. Fakat 2. yılında meyve oluşumu ne zaman başlayacağını ve meyve büyüklüğünün ne olacağını bilmiyorum bu sene tecrübe edeceğim.

Tohumdan üretimde başlangıçta gelişim çok hızlı olmamasına rağmen toprağa alındıktan yaklaşık 1 ay sonra çok hızlı gelişim gösterip dallanıp budaklanıyor. Bu nedenle dikeceğiniz yeri ona göre seçmenizde fayda var yaklaşık 80 cm aralıkla dikmekte fayda olacağını düşünüyorum. Aynı anda filizlenen tohumlar aynı büyülükte aynı bölgeye dikilmesine rağmen farklı şekillerde gelişim gösterebiliyorlar. Sapanca bölgesi için Kasım ayına kadar meyvelerini olgunlaştırabiliyor. Çiçeklenme sonrasında önce yeşil bir kapsül oluşuyor bu kapsülün içinde de önceleri yeşil olarak meyve oluşumu başlıyor sonradan bu meyve büyümeye başlarken yeşil kapsülün rengi bej ekru arası bir renge dönüşüyor meyvesi de önce sarıya yakın bir renk alıp tam olugunlaştığında rengi turuncu oluyor. Meyve olgunlaşınca kapsül kısmı önce ucundan açılıyor. Sapanca bölgesinde meyveler Ağustos ayında olunlaşmaya başlıyor Kasım ayına kadar yiyebiliyorsunuz sonrasında ise meyvelerini olgunlaştıramıyor. Döküldüğü yerde bir sonraki sene tekrar filizlenebiliyor.

Budama yaptığım dallardan aldığım çelikler köklenmedi ya ben başaramadım ya da çelikle üretimi zor.
Kök yapısı çol saçaklı ve derinlere iniyor toprağa yakın yerlerdeki kökler bir süre sonra toprak yüzeyinde kalıyor ve kalınlaşıyor. Bu nedenle saksıda üretim de fazla verim alınacağını açıkça düşünmüyorum. Özellikle küçük boy saksılarda yeterli kök gelişimi olmayacaktır. Saksıda üretimi deneyen arkadaşlarımız tecrübelerini zaman zaman paylaşırlarsa biz de öğrenmiş oluruz.

Olgunlaşmış meyvelerden tohum alınabiliyor bu tohumlar çok rahatlıkla çimleniyor.

Bir kaç fotoğraf ekliyorum bahçenizde nasıl bir yer kaplayacağı konusunda ayrıca yukarıda anlattığım hususlarda size bilgi verecektir.

Eklenti 206849

Eklenti 206850

Eklenti 206851

Eklenti 206852
Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler.Elinize sağlık.

cetasule Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön