View Single Post
Eski 26-06-2011, 12:22   #2
selime
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-08-2010
Şehir: mersin silifke
Mesajlar: 16
HİNT GİNSENGİ
(Withania somnifera)
Patlıcangiller familyasındandır.
30-200 cm boylarında tüylü eliptik yapraklı,bir **** çok yıllık,bir kültür bitkisidir.Yeşilimsi sarı küçük çiçeklerini portakal rengi küçük meyveler izler.
Hindistan , Afrika ve Avustralya’da bulunur.Eski Hint hekimliği Ayurveda da hayati fonksiyonları dengelemek amacıyla kullanılmıştır.Stres giderici,bağışıklık sistemini dengeleyici,iltihap iyileştirici,yaşlanmayı geciktirici,zihinsel yetenekleri geliştirici,hatta afrodizyak olarak tanınmıştır.
Bitkinin adlarından biri olan “Ashwagandha” “insana bir atın gücünü kazandıran “ anlamına gelmektedir.
Kültürü için güneşli iyi drenajlı toprak ister, bitkilerin birbirinden uzaklığı 50 cm olmalıdır.Tohumlar yarı kumlu toprağa ekilir ve 14-21 gün içinde filizlenir.Köklerin hasadı, bitkinin üst kısmı kuruyup meyveleri kızarınca ocak – mart aylarında yapılır.Kökler kolay kuruması için 7-10 cmlik parçalar halinde kesilir.Meyveler de bir sonraki rekolte için tohumlarını almak üzere dövülür.Bir hektarlık bir alandan ortalama 400-500 kg kök ile 50 kg tohum elde edilir.600 tohum bir gram kadar gelir.Bileşiminde witanin ve somniferin alkolitleri bulunur.
Halk hekimliğinde bitkinin bütünü ama en çok da kökleri kullanılır.Strese direnci arttırır,sıkıntıyla,strese,güçsüzlükle savaşa destek olur,fiziksel ve zihinsel performansı arttırır.Mesane iltihabında , romatizma vb agrılarda etkilidir.
300-700 gram bitki kökü 250 ml soğuk suya konup kaynatılır, soğutulup süzülür ve günde üç fincan içilir.
**** günde 1-2 gramlık kapsül içilir.Tentür olarakta günde üç kez 2-4 ml alınır.
Hint ginsengi fazla yan etkisi olmayan bir bitkidir.Altı ay sürekli kullananlardan ancak ishal ve kusma gibi yan etki verenler olmuştur.Hamilelerin hekimlerine danışmadan kullanmamalarında yarar olabilir.

selime Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön