View Single Post
Eski 08-03-2007, 20:34   #48
Sergüzen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 743
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pearls Mesajı Göster
Çok teşekkür ederim Eyüp ve Aybala..
Sanırım ben de ruhsat alma işine hiç girmeyeceğim, ama su etüdünü bir jeolog yapacak, hiç olmazsa elimde bir belge olacak. Benim öğrenmek istediğim kaç çeşit kuyu açılabiliyor, hangisinin uygun olduğuna nasıl karar verilir? Bana dalgıç pompalı önerdiler, bir de santrüfüjlü, tulumbalı bir sistem varmış..
Benim arazim ev bölümü hariç 1200 m2 civarında, şu anda fazla ekili bir alan yok, meyva ağaçlarım var. Yavaş yavaş kendim düzenlemek istiyorum ama ilerde bol çiçeklerim, sebze bahçem ve biraz daha ağacım olacak. Dolayısıyla ileriye dönük bir yatırım yapmak istiyorum ve de yanlış yapmamak istiyorum )
Sayın Pearls
Suyun toprak altında iki seviyesi vardır.Dinamik ve statik.Fazla detaya girmeden , su seviyesi toprak altında mevsimsel olarak yükselir ve alçalır.Sizin suya ulaşabileceğiniz seviye(kuyu kazarak veya toprağın içine çakacağınız boru ile) her zaman suyu yukarı alabileceğiniz bir sisteme gereksinme gösterir.
Kuyu kazarak bu seviyeye ulaşamayabilirsiniz.Bu iş için en ideal yol suya bir boru yardımı ile ulaşmaktır.Yeraltı suyu ile toprak seviyesi 6m ve daha fazla ise santürfüj pompa ile suyu çekemezsiniz.Belli bir derinliğe kadar bazı özel düzeneklerle (çekvalf -tulumba gibi) zaman zaman su alabilirsiniz.Zaman zaman beklemek durumunda kalırsınız.En ideal yol su derinde ise dalgıç pompadır.Dalgıç pompalarla 200-300 m derinliklerden su alabilirsiniz.
Burada sistem şu şekildedir:Toprak üstünden yer altındaki suya ulaşana kadar yere 10-100cm çapında boru çakılır.(sizin için 10 cm çapında boru yeterlidir.) Bu borunun suyun olduğu bölgelerine delikler açılır.Bu borunun içine daha ince ve ucuna dalgıç pompa monte edilmiş bir boru salınır.Bu boru geniş borunun dibine kadar gönderilmez,kuyunun derinliğine göre daha yukarıda bir seviyede bırakılır.Bu seviye hiç bir zaman susuz kalmayacak bir seviye olmalıdır.Dalgıç pompalar susuz çalışmazlar.Susuz çalıştıklarında kısa bir süre sonra yanarlar.Tamirleri de çok pahalıdır.Çünkü pompanız borunun içinden çıkarılmak zorundadır.
Bana göre dalgıç pompa zahmetsiz ve daha kullanışlıdır.(kuyu derinliği fazla ise)
Su seviyeniz 4-5m de ise santürfüj pompa daha kullanışlıdır.Hatta bu derinliği bir tulumba ile de idare edebilirsiniz.
Su derin de ise bu işi alet ve edevatı olan bir firmaya yaptırmanızı öneririm.
Selamlar

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön