View Single Post
Eski 17-06-2011, 20:45   #318
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Bu arada karışımlarla ilgili kendi görüşümü de yazayım. Ben olsaydım, BT ile gülleci bulamacını karıştırmazdım. Şimdi bu örnekte gülleci bulamacı, fungusit olarak mı, bakterisit olarak mı ya da insektisit olarak mı kullanıldı? Bu bile karışmış durumda.

İster biyopestisit olsun, ister kimyasal pestisit bunların etki mekanizmasını ölçebilmek için, bu ürünlerin tek başına kullanılması gerekiyor. (Etki mekanizmasını ölçmüyor isek birbirini olumsuz etkilemediğinden emin olmamız gerekiyor.)

Üstelik ilaç karışımı hazırlarken mutlaka pH ölçümü yapmak ve önerilen oranlarda karıştırmak veya sulandırmak gerekir. Bir çok yerde, büyük tanklara ilaç hazırlanırken kuyu suyu kullanılıyor ve suyun pH derecesi hiç kontrol edilmiyor. Oysa pH seviyesi oldukça önemli. Mutlaka kontrol edilmesi gerekir.

Özellikle uygulamada, bir çok kişi birden fazla fungusiti karıştırarak kullanabiliyor. Aynı etken madde içerikli, farklı firmaların ürünlerinin bile karıştırılarak kullanıldığını gördüm.

UBYİ bu konularda öncülük etmelidir. Çünkü UBYİ'de öne çıkan arkadaşların yazıları bir çok kişi tarafından referans alınıyor ve uygulanıyor. "Şu ürün etkilidir" diyebilmek için, birincisi o ürün ile onun alternatifi bir ürün ve bir tane de hiç uygulama yapılmamış en az 3 tane örneğin olması gerekiyor. Örneğin, hem azotobacter hem de alg içeren bir gübreyi birlikte uyguladık ve olumlu sonuç aldık diyelim. Bu durumda, hangisinin etkili olduğunu nasıl bilebiliriz ki? Tam kontrol için elimizde en azından bir tane de hiç uygulama yapılmamış referans olmalı. Oysa bir çoğumuzun uygulamasında, allah ne verdiyse türünden her şeyi karıştırma düşüncesi hakim.


Düzenleyen acemi_caylak : 17-06-2011 saat 21:22
acemi_caylak Çevrimdışı   Başa Dön