View Single Post
Eski 10-06-2011, 13:46   #1
apaydin
Yeni Üye
 
apaydin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2011
Şehir: Mersin
Mesajlar: 5
Elektronik saksı sulama alarmı yapımı

Arkadaşlar herkese merhaba, uzun zamandır topraksız tarım hakkında paylaşmış olduğunuz mesajlarınızı okumaktayım, sonuna kadar sıkı bir takipçinizim. Bir heyecanla ben de birşeyler paylaşmak ve fikir alışverişinde bulunmak istiyorum.
Anladığıma göre topraksız tarımın en önemli noktalarından birisi sulama işlemi zamanlaması ve miktarı. Bu konuda, ağırlıklı olarak zaman sayacı kullarak bu işlem yapılıyor. Zaman sayacı yerine bitki kökünündeki su miktarını ölçerek, ihtiyaca göre sulama yapabiliriz. Bugün başka bir sitede inceleme yaparken gördüğüm "Elektronik saksı sulama alarmı yapımı" resimli ve videolu anlatımını sizlerle paylaşmak istedim. Bu sistemin artıları ve eksileri neler olabilir, biz geliştirmek istersek neler yapabiliriz? Sistemdeki alarm olarak yanan led lambaya paralel olarak sulama motorumuzu nasıl monte edebiliriz ?



Kullanılan malzemeler ve açıklamaları aşağıya kopyalıyorum ;

Saksı içerisindeki bitki suya ihtiyaç duyduğunda, yani toprak kuruduğu zaman led lamba da alarm vererek sizi uyarıyor. Burada Led lambanın yanışı, toprağın kuruluğuna bağlı olarak değişiyor.

Gereken malzemeler;
3 V DC Pil
2N2222 transistör
390 direnç
1k direnç
LED lamba


Devreyi aşağıdaki şemadaki gibi bağladıktan sonra 2 ucunu toprağa batırıyoruz. Eğer toprak kuru ise led lamba yanacaktır.

Led lambanın yanma noktasını, dirençlerin değerleri ile oynayarak belirleyebilirsiniz.

Bu arada devrenin yapılmış hali resim3'te ;


Devrenin şeması blog da aşağıdaki biçimde verilmiş;
Resimleri ve videoyu eklemeye çalışacağım. Selamlar, saygılar sunuyorum.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen apaydin : 10-06-2011 saat 13:51 Neden: eksik açıklamayı tamamlamak için düzeltme yapıyorum.
apaydin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön