View Single Post
Eski 06-03-2007, 22:31   #2
cupressus
Ağaçsever
 
cupressus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2007
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 69
ASMA FİDANI DİKİMİ



Toprak Hazırlığı


Bağ tesis etmeden önce eğer gerekiyorsa arazi tesviye edilir. Su tutan yerlerde drenaj için önlemler alınır. Toprak en az 50-60 cm. derinlikte işlenmelidir. Bu esnada toprak analizine dayanılarak tavsiye edilen miktarda taban gübresi (Fosfor ve Potasyum) verilmelidir. Daha sonra mevcut şartlara göre belirlenecek uygun sıra arası ve sıra üzeri mesafelere göre fidanların dikileceği yerler işaretlenerek kış mevsiminin başında uygun toprak ve hava şartlarında dikim çukurları açılır. Dikim çukurları yaklaşık 30 cm. geniş, 40-50 cm. derin olacak şekilde bel küreği veya traktör burgusu ile açılmalıdır.



Dikim Zamanı


Dikim sonbahardan ilkbahara kadar olan periyotta yapılabilir. Kışı çok sert geçen yerlerde ilkbahar, ılıman ve hafif topraklı bölgelerde de sonbahar dikimi tavsiye edilir.



Fidanların Dikime Hazırlanması


Fidanların kökleri dikimden 1 gün önce su içine konulmalıdır. Dikimden önce fidanların gövdesinden çıkan kökler tamamen temizlenmeli, dip kökleri de 5-10 cm. uzunlukta kesilmelidir. Sürgünlerin en iyi gelişeni hariç diğerleri kesilerek atılır. Diğeri use 1 veya 2 gözden budanır.



Fidanların Dikimi


Aşılı fidanlarda, aşı noktası toprak seviyesinin üstünde kalacak şekilde çukurun içine yerleştirilip, tabana yanmış gübre ile karıştırılmış toprak atılarak sıkıştırılır. Dibine can suyu verilip su çekildikten sonra fidanların üzeri ince toprakla örtülerek kümbet yapılır ve diplerine birer herek koyulur. Fidanların tam işaretlenmiş yerlere dikilebilmesi için dikim tahtası kullanılmalıdır.



Dikim Sonrası Bakım


Aşılı fidanların üstü kümbet yapılarak örtüldüğünden aşı noktasında boğaz kökleri meydana gelir. Bu kökler ilkbahar sonunda kümbetler açılarak temizlenir ve aşı yerleri tekrar nemli toprakla örtülür. Boğaz kökleri temizlenmezse omca zamanla aşıyı atacağından 1-2 yıl zaman zaman omcaların dipleri açılarak boğaz kökleri temizlenmelidir. Aşılı fidanların sürgünleri 2 karış olduğunda yanlarına dikilmiş hereklere bağlanır.

Kaynak:Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü- Tekirdağ

cupressus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön