View Single Post
Eski 23-05-2011, 15:54   #1
Baki Berk Kayalar
Ağaç Dostu
 
Baki Berk Kayalar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2005
Şehir: İzmit
Mesajlar: 762
Habanero (Red Savina) Biberi

Biber meraklilarinin bildigi uzere habanerolar (benim tabirimle habisler) dunyanin en aci biberlerinden birisi konumunda. Bu biber hakkinda ayri bir konu basligi bulamadim. Bu yuzden burayi açiyorum.

Habanerolar, geçen yaz Meyvelitepe' ye yardim eden çiftçi abimize yanlislikla tattigi için sicak saatler geçirtmisti. En aci severleri bile pisman eden bir tur dostumuz.

Meyvelitepe'den geçen sonbaharda topladigim bir kaç habisin tohumlarini ellerimi yaka yaka çikartmis ve kurutmustum. Can sikintisindan (bakacak bir çocugum olsun diye) kasim ayinda Catania'daki odamda siseler içine bir kaç tohum ekmistim. Onlarin çogu filizlendi ve buyudu. Bir grup biber fidesini eski kiz arkadasimin evine yolladim. Durumlari su an çok iyi degilmis sanirim. Ama bende kalan ve sonradan ev sahibimin verdigi saksiya diktigim ikiz uye oldukça palazlandi.

Doganin bir mucizesine adim adim taniklik ettim. 19 Kasim 2010 itibariyle filizlenen, dogan bu habislerin ilk fotografi.



Simdiki durumu bambaska. Kis nedeniyle ev ortaminda bile buyumeleri yavas kaldi. Fakat evin guneye bakan ilik kapali balkonuna alinca Sicilya gunesi altinda cosum cosum costular maasallah.

Soz konusu ortamda fazla ucucu dost olmadigi için sag elimin bas parmagiyla yapay dolleme yapiyorum. Dolleme yaptiklarim tutuyor. 20 cm çap ve derinligindeki saksida iki habanero var. Boylari 1 metre civarinda. Belime kadar geldiler. Bir ara yaprak biti sorunu olacak gibiydi ama bitkinin kendi savunma guçleri yaprak bitlerini yendi galiba.

Bugun itibariyle uzeri meyve dolu iki fidede 15 civari meyve var. Ikisi 4 cmye yaklasti. Ilk hasada son bir kaç hafta.



Ayni evi paylastigim ev sahibim gelismeyi gorunce gozu gibi bakmaya basladi. Her gun suluyor. Ev sahibimin arkadaslari tohumlarina simdiden talipli. Yinede uyarmadan edemiyorum. Meyvelitepe' nin yardimcisinin yasadigini baskalari yasamasin diye. Tencere basina bir habis yeter diyorum. Salata olarak kullanmayin diye belirtmeye çalisiyorum. Meyvelitepe'den, ulkemizden çikan biberlerin torunlari (Meyvelitepe' nin uvey torunlari) uzak bir diyarda gelismeye devam edecek insallah. Umarim buradan ayrilmadan once bu seneki tohumlari elde edebilirim.

Bu benim tohumdan ilk biber yetistirme deneyimim oldu. Iki minik çekirdegin koca birer bitki haline gelmelerini izlemek, buyume asamalarini fotograflamak harika oldu. Iki biber fidesinden de olsa çok sey ogreniyorum.

Mutlu gunler.

Baki Berk Kayalar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön