View Single Post
Eski 19-05-2011, 11:02   #447
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kokonların toprak içindeki yaşama geçişlerini sağlanması.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi unce Mesajı Göster
Mehabalar bir süredir formu sessiz izlemekle birlikte benimde solucanlarla ilgili çalışmalarım var.Bahçeden temin ettiğim yaklaşık 1500-2000 adet solucan için müştemilatta bir yatak yaptım ve at gübresi karışık bir ortam hazırladım.

Şu an solucanlarda karışımda bulunmakta ancak benim merak ettiğim üreme ayları haziran temmuz olarak bilmeme rağmen topraktan çok küçük solucanlarda bulbilmem,acaba üreme yıl içi süreklimi ve solucanlar bulundukları alana göre üremelerini kontrol edebiliyorlarmı yoksa sürekli üremeye devam ediyorlarmı yorumlarınızı bekliyorum bende deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım.
Arkadaşım unce; Sizin bu konudaki çalışmalara katılmanızdan dolayı topraklar adına yapılmış bir bu güzel mücadelenizi kutluyorum, bu duygu toprakları seven doğallığı kabul aden insanlarda nadir olabilecek bir oluşumdur.

Sizin bu çalışmalarınıza bu başlıklarda destek olacak birçok arkadaşımız içinde paylaşımların ününü açarak konuların gündeme gelmesini sağlıyacaktır. arkadaşım unce, toprak solucanların beslenme alışkanlıklarını yakalayıpta onların beslenmelerini sağladığımız takdirde en ergin solucanları yetiştirerek ve onları yaşama ortamlarınıda idel durum içinde nem ve ısı şartlarıda oluştuğunda üremeleri yıl içinde süreklilik kazanacaktır.

Sizin bildiğiniz zaman ortamı içinde, toprak içindeki nemli katmanlarda sıcaklıklar solucan yumurtalarınında (kokon) olgunluğa ermeleri ile yumurtadan çıkışlar artış göstermektedir, ergin solucanlar yumurtalarını toprağa bıraksalar dahi bu yumurtaların bildiğimiz canlı yumurtalarından farklı olarak fizik gelişmeler olmaktadır, bu gelişme sürecinide toprak yapısının organik özelliklerine bağlı olarak fiziksel bakımdan nem ve ısı şartlarının optimum özellikleri içinde yumrtaların içindeki solucan yavrularının gelişimi tamamlanarak toprak içindeki yaşamlarına geçişler olmaktadır.

Bu işlemi bir bitki tohumunun çimlemesine benzetebiliriz, burada tek fark, bitki tohumunun çimlenmesindeki olumsuz şarlar tohumun alehinde işlerken solucanın kokonları bu şartların olgunlaşma süreci içinde bekleme de kalmaktadır, bu oluşumun herhangi bir sakıncası olmamaktadır.

Bu da kokonun bu canlının yapısana bağlı olarak topraklar içinde yaşamını sürdüren bir özelliğini taşımasının mucizesi içinde olmaktadır, topraklarımızı organik özelliklerini artırdığımız sürece bu yapı içinde bir çok canlı gibi solucanın da yaşamları güvencede olmaktadır.

Bu konulara ilgi duyan arkadaşlarımın her türlü sorularını cevaplamak benim paylaşımlarıma kaynak olacaktır, sevgiler saygılar sunarım.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön