Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan
İkinci ekmeğimi de pişirdim ama ilki kadar başarılı olmadı Sormak istediğim birşey var: Mayayı buzdolabından alıp aktifleştirdikten sonra yeni ekmeği hazırlamak için her seferinde ne kadar un alıyorsunuz? Göz kararı mı yoksa ölçüsü var mı? Sanırım biraz az un ve fazla maya kullandım bu ikinci ekmekte.
|
Ben kendi yaptığımı anlatayım, belki bir yardımı olur.
Buzdolabından çıkardığım mayayı, 2-3 kahve fincanı unla karıştırıp, su ilavesi ile bulamaça yakın kıvamda bir karışım elde ediyorum. Bunu mutfakta bir köşeye bırakıyorum.
Genelde akşam başladığım bu işlem, ertesi gün öğle saatlerine kadar sürüyor. Aktifleşen maya, süngerimsi bir doku oluşturuyor.
Bu mayadan bir dahaki sefere kullanmak üzere kararımca alıp, yine buzdolabına kaldırıyorum.
Elde kalan maya ile -ki bu bir komposto kasesine yakın oluyor- hamuru bir kilo civarında bir un ile yoğuruyorum. Unun kalitesi, mayanın aktifliğindeki hafif gerilikler bile sonucu değiştiriyor.
İşte bu değişkenler yüzünden her seferinde farklı ekmekler oluyor