View Single Post
Eski 14-05-2011, 23:39   #49
mesutcan
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2010
Şehir: Isparta
Mesajlar: 150
Merhabalar;

Bir arkadaşımız özel nozullarla ilgili bilgi istemiş. Ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.

Öncelikle şu linkten Rainbird kataloğunu paylaşmak istiyorum:

http://www.rainbird.com/documents/di...atalog2010.pdf

Diğer kataloglar ve detaylı bilgi için şu adrese başvurulabilir:

http://www.rainbird.com/homeowner/support/index.htm

Katalogda 14. sayfada nozul türlerini ve nasıl bir alanı suladığını görebilirsiniz. Burada End Strip, Center Strip, Side Strip ve Square şeklinde adlandırılan nozullar özel nozullardır. Ben bunlardan Side Strip olanlarını kullandım. Çok güzel çalışıyorlar.

17. Sayfada tüm Rainbird nozullarının performans tablolarına ulaşmak mümkün. Örneğin side strip olanlar için (SST) 15SST nozulunun 20 psi basınç altında 4 x 26 feet bir alanı sulayabildiğini ve 9SST'nin aynı basınçta 9 x 16 feet bir alanı sulayabildiğini ve dakikada 1 galon su boşalttığını görebilirsiniz.

Peki bu ingiliz ölçülerini ve bu İngilizce sayfayı kullanmak zorunda mıyız? Hayır. Bu kataloğu vermemin sebebi, nozulların nasıl bir alanı suladığını göstermekti. Bu perfomans tablolarının ve diğer bilgilerin bulunduğu Türkçe kataloğun linki şöyle:

http://www.rainbird.fr/catalogue/200...s/tk/appli.htm

Bu linkte 35. sayfada özel nozulların performans tablolarını görebilirsiniz. Burada örneğin 15SST'nin, 1,2 x 8,5 metre; 9SST'nin 2,7 x 4,9 metre alan suladığını görebiliyoruz.

Konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşımızın sulamak istediği alan 2,5 x 9 metre ve 3,5 x 18 mete. İlk alanın uzun kenarlarının tam ortalarına karşılıklı bakacak şekilde 2 adet 15SST konursa bu alan sulanabilir gibi görünse de hatırlarsanız bir alanın sulanması için en az iki fıskiye alanıyla kaplanması gerektiğini söylemiştim. Bu nedenle böyle bir alanda mümkünse tam orta bir noktadan da sulama yapmak uygun olacaktır. Bunun için de tam alanın merkezine konacak bir adet 15CST büyük ölçüde sulama sorununu çözmüş olacaktır.

Daha büyük olan 3,5 x 18 metrelik alana gelince. Bu alan için de uzun kenarlara 9 metre arayla toplam 4 adet 15SST ve ortaya da diktörtgen şekilde dağıtılmış 4 adet 15CST yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Ancak bu büyük alanda özel nozullar yerine dairesel ayarlanabilir nozulları da kullanmak mümkün. Çeyrek ve yarım daireler şeklinde tüm alanın birbiri üzerine kapsanmasıyla güzel bir sulama alanı oluşturulabilir. Özel nozul mu yoksa ayarlanabilir nozul mu diye bana sorarsanız ben ikisinden de memnunum açıkçası. Her ikisi de güzel çalışıyor. Ama mesela şu kendiliğinden açılı Q ve H serilerini hiç beğenmedim. Onları da bir ara Adjustable seriye dönüştürüp açılarını kendim vereceğim. Onları tavsiye etmem.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Takıldığınız noktada yardım etmek beni sevindirecektir.

İyi çalışmalar.

mesutcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön