View Single Post
Eski 13-05-2011, 07:48   #440
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Konuya katılanlara paylaşımlarım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone Mesajı Göster
1- bahçemde 4 tane ağaç var. Evdeki sebze-meyve atıklarını bu ağaçların dibine (toprakdan 20 cm kadar derine) ağacı çembere alacak şekilde koysam ve üzerine toprakla kapatsam(mesela ağacın dibini 20 cm açtım ve 15 cm atık attıp, geri kalan 5 cm'i ise toprakla kapattım) ağaç için faydalı olur mu?
Arkadaşım himone;

Organik atıklar bitkilerin bulunduğu bölgelerde işlenmeden doğrudan toprağa bırakılamaz, toprak bakterileri tarafından işleme sokulduklarında toprak içi azotu ve oksijeni tükettiklerinden toprak yorgunluğu ile bitkilerin gelişmesini bozarlar, sonuçta kaş yaparken göz çıkarmış oluruz.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone;
2- Yoksa epsody beyin dediği gibi 70 cm çukur açıp bunun içine atıkları atıp(toprakla karıştırarak) sonbahardan ilkbahara kadar bekleyip daha sonra çukurdaki gübreyi ağaca mı vermeliyim?
Toplanan atıklarının miktarına göre bitki yetiştirdiğin bölgelerden uzakta bir köşede toprak içinde açacağın çukurda kompost yapabilrsin, size bir örnek kendi uygulamalarımdan verebilirim, her sene bahçemin toprağında dinlenmeye bıraktığım bir bölümde bu uygulamayı rotasyona tabii olarak uygulamaktayım, bahçeniz büyükse böyle bir uygulamayı sizede tavsiye ederim.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone;
1- internette videolara baktığımda dikkatimi çeken şey gazete koymaları. Siz gazete, kağıt koyuyor musunuz? Eğer koymuyorsanız alternatif olarak ne koyuyorsunuz?
Arkadaşım izlediğiniz videolardaki gazete kağıtları ve coco peatları solucanlara yatak malzemesi olarak kullanmaktalar, benim uygulamalarım farklı olarak bol miktarda dökülen yaprakları toplamaktayım, ayrıca kahve hanelerin artık olan çay posalarını kanatlı gübrelerini, vede evden çıkan mutfak atıklarını doğrayarak toprak üstünde kompostluyorum burada Bir başka örnek burada ve elenmiş kompostun yatak malzemesi görülüyor.


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone;
4- Çukuru şöyle doldursam eksiklerimi söyler misiniz?
En alta karton koysam. Onun üzerine sebze, meyve atıklarını koysam, en üstünü de toprakla kapatsam (siz saman koyun diyorsunuz herhalde ama bulunduğum yer çok rüzgarlı saman çabucak uçar) başka birşey yapmam gerekli mi? Mesela inek gübresi atmalımıyım? Birde çukuru doldururken nasıl bir sıra izliyorsunuz?
Arkadaşım toprak içinde açtığım çukura malzemeleri katlar halinde ve öğüterek veya bir şekilde küçülterek koymaktayım, bu kompostun olgunlaşma sürecinde olumlu etkiler sağlamaktadır, samanı genelde havanın rüzgarına karşı ıslatarak uygularsanız saman basılacaktır.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi himone;
6- İlk baharda çukurda oluşan gübreyi nasıl solucandan ayırıyorsunuz? Solucanları elinizle mi temizliyorsunuz? Yoksa çukurun üzerinde ki toprağı kaldırıp, çukurdaki gübreyi direk kürekle alıp, dikeceğiniz fidenin çukuruna mı atıyorsunuz?
Kompost çukurunu açtığımda toprak nemi azıldığından solucanlarda toprağın nemli bölgelerine çekilmekte olduğundan, kompostun içinde solucan görmek mümkün olmuyor, solucan kompostunu genelde fide yataklarına bırakmaktayım.

Bu başlığa katılımlarınız için size şükranlarımı sunarım, çalışmalarınızdaki bilgileri bizimle paylaşarak sizinle bu konunun gelişmesinde katkılar sağlıyabilirim, sevgilerimle hoşça kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön