View Single Post
Eski 12-05-2011, 08:39   #163
warrior
Ağaçsever
 
warrior's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 63
“Madenler sorunsuz işlerken bile havuzlarda buharlaşan bu Hidrojen Siyanür zaten hayatları tehdit ediyordu. Ama gözden uzak olan gönülden de ırak oluyor. Bölgede yaşananları, zehirlenen kanser olan hayatları, mutasyonlu hayvanları, ölen yok olan toprakları ancak o bölgede yaşayanlar biliyor. Biz ise, kaza gibi medyatik olaylarda gündemimize alıyoruz bu kıyımları.”

Konunun bir de böyle bir boyutu var.


“Depolanan siyanür bileşikleri ekolojik ortamı olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahiptir ve depolanma alanındaki siyanür atığının sızma ve yeraltı suyuna karışma riski bulunmaktadır Sızıntıyı önlemek amacıyla kullanılan geçirimsiz sentetik örtülerin sızıntıyı tamamen önleyeceği ileri sürülse de, yapılan labaratuvar deneylerinde sabit basınç altında belli oranlarda sızdırma olabileceği ve olası uygulama hataları nedeniyle de sızma oranının artabileceği belirtilmektedir.

Nitekim atık barajının yakınındaki Dulkadir Köyü`nde yeraltısuyunda arsenik zenginleşmesi sonucunda kanserden ölenlerin sayısı hızla artmış ve köy boşılmıştır.”


Ve yine böyle bir boyutu var konunun.


“Siyanürleme yöntemi uygulanan maden işletmelerinin faaliyetleri derhal durdurulmalıdır.”

Bence tek seçenek bu. Yukarıdaki ve benzer başka örnekler de verilebilecek gerçeklerin farkında olup, siyanürün çevreye yayılmasına engel olunabileceğini düşünen arkadaşlar; bunu bize (daha doğrusu söz konusu bölgelerde yaşayanlara) kim garanti edecek? Yaşanabilecek olası olumsuz durumlarda oluşabilecek çok daha vahim gelişmeler kabul edilebilir ölçüde mi? Gerçi yeni kentler yoldaymış haberlere göre. Sanırsam ülke olarak hep beraber büyük kentlerde yaşayacağız (daha doğrusu imkanı olanlar) bu gidişle. Tabii yaşayacak mıyız orası da tartışılır o vakit.

Ülke gerçekten de çevre koruma konusunda iyi yerlerde olmayabilir. Belki şu bilinen hikayedeki gibi deniz yıldızlarının hepsini de kurtaramayabiliriz. Fakat denize attıklarımız için çok şey değişir. Bence hep beraber onları denize atmalım.

warrior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön