View Single Post
Eski 11-05-2011, 19:03   #8
msgurkan
Ağaç Dostu
 
msgurkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-03-2007
Şehir: lefkoşa KKTC
Mesajlar: 640
KumtaşıDeneyi10052011192.jpg
KutaşıDeneyi10052011195.jpg

Deney için deniz kenarından iki avuç kadar kumtaşı topladım. Amacım yıkama ile bünyesindeki tuzu ne kadar zamanda atabildiğini ve tüm tuzu atıp atamayacağını tespit etmekti. Tuzluluğun seviyesini ölçmek için, içine konduğu suyun elektrik iletkenlik değeri ve titrasyon metodu ile NaCl (sofra tuzu) miktarı ölçüldü.

Ham suyun iletkenlik değeri: 630 mikroSiemens/cm
Ham suyun Tuz(NaCl) ppm değeri: 87 ppm

1.Gün:
Kumtaşları bir cam kaba konarak, üzeri içilebilir şebeke suyu (Ham su) ile dolduruldu. İyice karıştırıp iletkenliği ölçüldü,
Ölçüm =1846 mikroSiemens/cm
Kaptaki su dökülerek tekrar dolduruldu. Tekrar ölçüldü.
Ölçüm =900 mikroSiemens/cm
Kaptaki su dökülerek tekrar dolduruldu. Tekrar ölçüldü.
Ölçüm = 680 mikroSiemens/cm

2. Gün:
Kumtaşları bir gün suda bekletildikten sonra iletkenlik ölçüldü ve sonra su değiştirildi.
Ölçüm =1600 mikroSiemens/cm

3. Gün:
Kumtaşları bir gün suda bekletildikten sonra iletkenlik ölçüldü ve sonra su değiştirildi.
Ölçüm =677 mikroSiemens/cm

6. Gün:
Kumtaşları 3 gün suda bekletildikten sonra iletkenlik ölçüldü ve sonra su değiştirildi.
Ölçüm =625 mikroSiemens/cm

7. Gün:
Kumtaşları bir gün suda bekletildikten sonra iletkenlik ve tuz (NaCl) ölçüldü.
Ölçüm =598 mikroSiemens/cm(Ham sudaki iletkenlik değerinin altına indi?)
Ölçüm =87 ppm NaCl (Ham sudaki tuz değerine eşdeğer hale geldi)

Sonuç:
Bu deney şartlarında, deniz kenarından toplanan kumtaşlarının bünyesindeki tuzu temizlemek için şebeke suyu ile 6 gün boyunca yıkanması ve suda tutulması yeterli oldu.


Önerilen: Ağaçları riske atmamak için benzer yıkama işlemi en az bir ay boyunca uygulanmalıdır.

msgurkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön