View Single Post
Eski 11-05-2011, 14:21   #1
Doğayla Barış
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
Doğayla Barış / Bahçe

Köyde bitki müzesi kuruyoruz. Bir çiçek de sizden gelsin.

Bahçenin bulunduğu şehir : Muğla - Marmaris

Bahçenin büyüklüğü: 2 Dönüm

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Bol güneş, bol yağış ( Muğla, Rize'den sonra Türkiye'nin en fazla yağış alan 2. ili ), dönemsel çok şiddetli fırtınalar, bahçemiz sahilde olduğu için rüzgardan çok etkileniyoruz.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 9 /a

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) : Özel uygulama.

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? :
Fıstık bahçesi. Sahilde derme çatma bir çardak veranda, cafe- bar işlevini gören bir bölüm vardı.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?: Bu ikinci yılım :-))

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Burası özel çevre koruma bölgesi olduğu için inşaat yasağı var . Mevcut durum üzerinde iyileştirme yaptık. Mevcut eklentileri onararak sosyal alan haline dönüştürdük.

" Sığla Evi " Doğa ve Sanat merkezi olarak hayata geçiyor. Sığla Dünyada sadece Muğla bölgesinde yer alan relikt ve endemik bir tür. Sığla koruma projelerimizi de bu merkezden sürdürüyoruz.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz : Google earth haritasını ekledim.

Name:  Sığla Evi Google.jpg
Views: 2526
Size:  17.4 KB

Siğla Evi Kızkumu | Facebook

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) : Kişisel, zaman zaman profesyonel yardım alıyoruz.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Arka bahçede 100 m2 sera alanı, ön bahçede 100m2 veranda , sosyal alan, şimdi kapatarak kış bahçesine dönüştürdük. Bahçeye hizmet eden mutfak, duşlar vs.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Bölgenin özelliklerini yansıtan endemik türlerin yer aldığı bitki müzesi hayalim var. Ayrıca doğal tohumlarla üretim yapacağımız sebze bahçesi, şifalı bitkiler bahçesi ve geleceğe yatırım için tohum arşivi oluşturma idealim var.

Henüz yolun başındayız. Bu gerçek anlamda bahçede ilk yılım olacak.Köylüler kolaya kaçtıkları için kimyasala yükleniyorlar, bir yönden de onlara doğal mücadele yöntemleri konusunda öncülük yapmak istiyorum.

Doğayı çok seviyorum. Umarım başarabilirim.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler): Zaman içinde eklemeler yaparak tam listeyi oluşturacağım

Begonvil, Yasemin, Sığla , Okaliptüs, Oya, Zakkum, Hanımeli, Palmiye, Kıbrıs akasyası, Sarmaşık gül, Ful, Starliçe, Muz, Dut, Mavi servi, Manolya, Datça hurması , Zeytin, Ayva, Malta eriği, Ağaç hatmi, Mercan çalısı, Akasya, Mor salkım, Melek borazanı, Benjamin, Limon, Ful, Ihlamur, Ceviz, Fıstık çamı, Demir çamı, Meşe, Akça ağaç, Defne, Keçiboynuzu, Melisa, Tıbbi melisa, ilk aklıma gelenler .

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?: Tür ayrımı yapmıyorum hepsiyle ilgileniyorum. Sebzeler içinde domates ve biber tutku derecesinde. Bu yıl serada tohum bulabildiğim her çeşidinden yetiştirmeye çabalayacağım. Ekim yapılmamış ve kimyasal kullanılmamış komşu bahçelerden de destek alacağım.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? : Aloe vera.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Tohum ve çelikten üretimi çok seviyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?: Maalesef şebeke suyu, Bahçede masraf bitmiyor, bütçeyi ayarladığımızda kuyu açtırmayı düşünüyoruz.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Sular çok kireçli. Yağmur sularını biriktirerek saksı çiçeklerimizin sulamasında kullanıyorum.

Toprak özellikleri: Kırmızı toprak, ph ölçümü henüz yaptırmadık.

Kompost yapıyor musunuz? Bu yıl çukur hazırladık, başlayacağız inşallah.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Mutlaka olmuştur, hatasız kul olmazmış :-) Henüz farkına varamadım. :-(

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :Şimdilik sabunlu su,sarımsak,biber vb.doğal yöntemler, Pelin otunu bir türlü bulamadım ? yakında gülleci bulamacını devreye sokacağım.:-)

Bahçeniz organik mi?: Evet

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Keçi gübresi ve samra denilen yanmış inek gübresi.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Maalesef var. Minik fındık faresini gördüm, manas sizin sorunuz üzerine netten araştırdım, fotoğraftaki canlılardan da bahçede görmüştüm ama bizim bıcırık gördüğünü affetmiyor :-) Mücadele yöntemlerini araştırıyorum.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Şu an için vahşi, bahçe düzenlemesi geliştikçe damla sulama yöntemine geçiş yapacağız.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? : Bahçemizin bulunduğu koy 3 tarafı dağlarla çevrili, çok rüzgar alıyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? : Henüz bilemiyorum!...Başlamak olabilir :-))


Yaşadığımız yer henüz doğanın bozulmadığı, betona boğulmadığı Marmaris'in şirin bir köyü, doğal cennet. Dünyanın her tarafından yatlar bu güzelliği görmek için geliyor. Bahçemiz doğal oluşum ünlü kızkumunun 5 parsel yakınında ve sahilde.

Name:  kiz-kumu-orhaniye-marmaris.jpg
Views: 1727
Size:  21.0 KB

Doğa bazıları için tüketime yönelik iştah açıcı, bu yüzden sürekli mücadele içindeyiz. En nadide orkidelerin yer aldığı dağlarımızda Maden, Barselona sözleşmesi ile koruma altına alınmış deniz çayırlarının salındığı cennet koyda marina yapımı gibi tehditler altındayız. Farklı etkinliklerle kamuoyu oluşturarak köyümüzün yok oluşunu engellemeye çalışıyoruz.

Name:  orhaniye05.jpg
Views: 2037
Size:  26.6 KB

Name:  orhaniye-marmaris-300x200.jpg
Views: 1917
Size:  9.0 KB

Denizin kıyısında 2 dönüm alanda, içinde çeşitli bitki türlerinin yer aldığı minyatür bitki müzesi - doğa bahçesi oluşturma hayalimizi çok yakında gerçekleştiriyoruz.
Süs bitkileri üretim ve teşhir için yaklaşık 100 m2 kapalı sera yapılıyor.
Açık alanlar değişik ağaç türleri ve bitki tarhları için düzenleniyor, ağaçlar dikiliyor. Bir bölümde bölgeye has endemik türler, bir bölümde şifalı bitkiler sergilenecek. Yan bahçemizde tamamen doğal tohumlarla üretilmiş sebzelerimiz yetiştirilecek.


Düzenleyen Doğayla Barış : 03-07-2012 saat 20:02
Doğayla Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön