View Single Post
Eski 11-05-2011, 02:16   #437
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Açıklamalarım KaraGölge arkadaşıma.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KaraGölge

Sayın Epsody, 15 yıllık deneyimlerinzi ve araştırmalarınızı bizim gibi doğaseverlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.

Evet bahçeniz ve çalışmalarınız ilgimi çekti. Özellikle solucan gübresi üretimi çok ilginç geldi. Bununla ilgili size sorularım olacak.

Solucanları tek tek bahçeden mi topluyorsunuz?
Resimlerdeki kapta kaç tane solucan vardır?
Üretilen gübreyi nasıl kullanıyorsunuz?

Önerilerinizi beklerim.
Arkadaşım çalışmalarıma ilgi göstermenden dolayı ben teşekkür ederim, bu konudaki bilgilerimi sizlerle paylaşmak benim için ayrıca bir zevk olacaktır.

Yaptığım kompost çalışmaları toprak üstünde olduğundan, olgulaşan kompost içinde topraktan bir çok solucan geçmektedir, olgunlaşan kompostu solucan gübresi üretimi sağladığım kaplara taşıyarak burada solucanlara yatak hazırlığı için kullanmım olarak düşünülmektedir.

Bu yatak malzemesi içinde gelen solucanlar aynı zamanda ufak parçalar halindeki mutfak atıklarıyla desteklendiğinde, resimlerini gördüğünüz üniteler içinde üremekteler, sayıları hakkında kesin bir kanaatim yoksada on binlerle ifade edilebilir.

Solucanların üretimlerini artırarak sayılarının yükseltilmesi, onların beslenme alışkanlıklarını en ideal şekilde karşılamakla ulaşılabilir, mevcut solucanların iyi beslenmelerini gübrenin içindeki kokonları gözlemliyerek sonuç çıkarabilirsin.

İyi beslenen solucanlar en iyi şekilde erginleşirken üreme olgunluğuna eren solucanlarda yumurtlıyarak ortama (kokon) bırakacaklardır, bu kokonlarında gübrenin besin içeriğine ve nemine bağlı olarak gelişerek gübre içinde doğumları gerçekleşerek çoğalacaklardır.

Ortamdaki solucanın, organik maddenin zenginliğine bağlı olarak bu kokonlar aynı topraktaki bitki tohumları gibi ortamdaki organik madde içindeki besinleri kullanarak, solucanın dışkıladığı kokon hacminin birkaç katı büyüklüğe erdiğinde kokon zarını parçalıyarak dünyaya geleceklerdir.

Burada bir noktayı açıklamam gerekirse, solucanın yumurtaladığı bu kokonların gelişim evreleri ünite içindeki organik maddenin zenginliğine bağlı olarak tamamlanmaktadır, en ideal ergin ve üretken sulucan üretmek istenirse başta zengin içerikli organik madde ile solucanlarımızı beslemeliyiz.

Ortamın organik maddesini destekliyerek de solucan canlı populasyonlarının en ideal damızlıklarını yetiştirmiş olacağız, bu süreç ortama bırakılan organik maddenin yoğunluğuna bağlı olarak yetişen solucanların organik maddeleri sindirim sistemlerinden geçirerek en ideal dışkı ve enzimlerini ortama bırakacaklardır.

Genelde bu gübrenin kullanımı ilk elde tohum ve bitki yatağına bırakılması ile bitkinin kök bölgesinin zararlılara karşı bu gübre içinde bulunan enzimlerin etkilerinden olan doğal antibiotiklerden fayda sağlamış olmaktadır.

Üretilen gübrenin organik madde içeriğine bağlı olarakta bitkilerin besin ihtiyaçları en ideal formda karşılanmış olmaktadır.

Hasadı yapılan gübreyi doğrudan kullanma amacını taşımaktayım, burada şu hususu belirtmemde fayda göruyorum, tohum ve fide yataklarına bıraktığım gübreyi piyasa şartlarına uydurmak için biraz nemini aldıktan sonra eleme işlemine tabi tutmaktayım.

Benim sulucan gübresi üretim amacım gerçekte nemli olarak içindeki kokonları ile birlikte başka topralara taşıyarak şaşırtmayı hedeflemek düşüncesiyle taşınan toprak şartlarına en uyumlu solucan populasyonlarını artışını sağlamayı hedeflemekteyim.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön