View Single Post
Eski 01-05-2011, 11:13   #460
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lockhead Mesajı Göster
Merhaba Mine Hanım;

Öncelikle iyi günler dilerim. Yaklaşık 5 gün önce yapı marketten; 2 adet begonya, 1 adet sardunya ve kaktüse benzeyen bir bitki alarak işyerimdeki (Ankara, Batı penceresi) penceremin önüne koydum. Pencere öğleden sonra çok güneş alır (14.00 - 16.00 arası) Ayrıca klimatik bir ortam. Yaklaşık 22 derece, olabildiğince pencereyi açarak hava almalarını sağlamaya çalışıyorum, ancak ana yoldan gelen gürültü nedeniyle bunu en fazla yarım saat yapabiliyorum.

Aynı çiçeklerden eve de almıştım, evdeki begonya ve sardunya sağlıklı bir şekilde kaldıkları yerden yaşamlarına devam ederken (evdekilere topraklarının üzerine torf ve organik köpek mamasına benzeyen minik gübre ilavesi yaptım. Ayrıca besin olarak biofol npk 8-8-8 yapraktan püskürtme yöntemi ile gübre vermiştim) İşyerimdeki begonyanın çiçeklerinde bozulma, sardunya'da ise alt yapraklarda sararmalar meydana geldi.Aşırı sulama ya da susuz kalmaları söz konusu değil, su olarak da oda sıcaklığında içme suyu verdim.

İşyerimde iş stresinden bir nebze olsun uzaklaşmamı sağlayan bu anbiansın devam etmesi için ne yapmalıyım.

Şimdiden çok teşekkürler,

Saygılarımla.
Hipermarketlerden alınan bitkiler yeni bir mekana gelince böyle adaptasyon sorunları yaşanabiliyor. Eve daha önce aldınız sanıyorum.

Yapı marketlerde bitkiler seri halde satılıyor ve kötü bakılıyor. Düzgün bakılmıyor, yetersiz ışık koşullarında bekliyor ve strese giriyor. Sralardan çok iyi koşullarda bakılarak çıkıyorlar, düzgün sulanıp gübreleniyorlar ve birden kötü koşullarda market şokuna giriyorlar. Aynı şey çiçekçilerdeki iç mekan bitkileri için de geçerli.

Alt yapraklarda sararma çok önemli bir sorun değil. Şu aşamada hemen bir besin eksikliği görülmez. Bozulan yaprakları alın, klima esintisi üzerlerine vurmasın. geçen çiçekleri de kesin. Yapı marketten çiçekli bitkiler için olan fosfor ve potasyumu yüksek besinlerden alın her 15 günde bir ekleyin.

Pencere denizliğindeki mermer çok ısınıp ısıyı da yansıtıyorsa bitkileriniz ısı şoku da yaşar haberiniz olsun. Begonya serin sever, sardunya sıcak sever. Begonya yarı gölge sever, sardunya güneş sever.

Begonyanın bozulan ve geçen çiçeklerini temizleyin, çiçekliyken üzerine yaprak gübresi, su vs. püskürtmeyin. Bozulmalara sebep olur.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön