View Single Post
Eski 29-04-2011, 01:30   #16
sariefe
Ağaç Dostu
 
sariefe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-07-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 819
Sn. tomurcuk-toprak merhaba;

Tüm yazılanları okuduktan sonra söyleyebilirim ki, daha herşeyin başındayken araştırma yapmanız çok yerinde bir davranış. Tecrübelerime dayanarak bir toparlama yapmam gerekirse, öncelikle sözünü ettiğiniz akvaryumcudan alışveriş yapmanızı tavsiye etmem. Çünkü tavsiyeleri tamamen bilinçsizce ve yanlış. Mesela; melek balığı ile malawi chiclidleri (mavi renkli cichlidler malawi gölü balığıdır) birlikte yaşamaz. Malawi chiclid olan akvaryumda bitki olmaz. Tecrübesiz akvaristler bitkilere bakamaz. Çöpleri yer dediği balıklar çöp yemez. Diğer yandan alacağınız malzemeleri de piyasanın üzerinde ücretler ödeyerek alacak olmanızda muhtemel. Konya' da çok fazla alternatif bulamayacağınızı düşünerek nette araştırma yapıp online alışveriş sitelerinden alışveriş yapmanızı öneririm. Alışveriş yaptığım bazı siteleride isterseniz özelden iletirim.

Size yardımcı olmak isteyen arkadaşlar genelde doğru önerilerde bulunmuşlar. Özellikle sayın kömür' ün akvaryumunuzu beslemek istediğiniz balığa göre seçin önerisi çok yerinde. Akvaryum alırken dikkat edilmesi gereken asıl kriter budur. Önce beslemek istenen türe karar verilir. Sonrada buna uygun akvaryum alınır.

Örneğin betta beslemek isterseniz alacağınız akvaryum maksimum 20 lt., cichlid beslemek isterseniz türlerine göre değişmekle birlikte minimum 150 lt. akvaryum almak gerekir. Yine havuz balığı olan japonlar için farklı ya da bitkili bir canlı doğuran akvaryumu için farklı boyutlar söylenebilir. Bu nedenle öncelikle beslemek istediğiniz balığa karar vermelisiniz.

Akvaryumunuz çok küçük olmadığı sürece kullanacağınız filtre kesinlikle dış filtre olmalıdır. Küçüklerde şelale filtre ya da profesyonellerde sump filtre kullanılabilir. Fakat iç filtreyi asla tavsiye etmem.

Bitkili akvaryum tecrübe ister. Sucul bitki bakmak saksıda ya da bahçede bitki bakmaya benzemez. Eğer tecrübeniz yok ise alacağınız bitkileri öldüreceğinizden bu sayede de akvaryum suyunun kalitesini bozacağınızdan şüpheniz olmasın. Bitkili akvaryumların belli bir maliyeti olduğunuda söylemem gerekir. Bitki kumu, bitki gübresi, bitki lambası, karbondioksit sistemi, elektrik faturası ve tabi ki bitki ücretleri hesaba katılmalıdır.

Balık beslemek, özelliklede sağlıklı balık beslemek için bilinmesi ve uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallara uyulduğunda balık beslemek keyif verir. Uyulmadığında ise her ölü balık bu hobiye karşı içinizdeki sevgiyi öldürebilir. Ben yirmi yıldan fazla süredir balık besliyorum. Malesef ki yirmi yaşlarında hiç balığım yok. Zaten akvaryum şartlarında da bu imkansızdır. Ama önemli olan balıkları maksimum sağlıkla yaşatmak ve devamlılığını sağlamaktır ki beslediğim balıklardan çoğu torunun torunu olan balıklardır.

Bu konuda söylenecek çok şey var. Fakat öncelikle sizin beslemek istediğiniz türe karar vermeniz lazım. Yoksa söyleyeceğimiz herhangi bir bilgi bir anda anlamını yitirebilir. Özetle, hangi türü beslerseniz besleyin şunları bilmelisiniz.

Betta gibi küçük boyutlu bir akvaryuma ihtiyaç duymayan türler için dış mümkün olduğu kadar büyük bir akvaryum ve dış filtre tercih etmelisiniz. Yukarıda okuduğum "yeni başladığınız için küçük bir akvaryumla başlayın" tavsiyesi yanlış bir yaklaşımdır. Aksine akvaryumun büyük olması su şartlarının kolay bozulmamasına, balıklarınızın büyük akvaryumda daha sağlıklı olup kolay hastalanmamasına olanak sağlar.

Diğer önemli bir konu ise yine tavsiyelerin aksine akvaryumlarda ihtiyaç olmadıkça kimyasal kullanmaktan kaçınılmalıdır. Gereksiz ilaç kullanmak yarardan çok zarar getirir. İlaç kullanılması gereken durumlarda ilaç, ihtiyacı olan balığa ana tank dışındaki farklı bir karantina tankında uygulanmalıdır.

Hangi filtre kullanılırsa kullanılsın düzenli aralıklarla dipten su çekerek katı pislikler akvaryumdan uzaklaştırılmalı ve yerine akvaryumdaki suyun ısısına yakın olan dinlenmiş su eklenerek mevcut akvaryum suyu tazelenmelidir. Tazeleme sıklığı 7, 10, 15 günde bir 1/5 1/4 veya 1/3 oranında olabilir.

Akvaryumda mutlaka ısıtıcı olmalıdır. Bu kış aylarında suyun sıcaklığının stabil olmasını sağlar ve hayati öneme sahiptir. Yaz aylarında devre dışı bırakılabilir. Onun dışında sürekli çalışmalıdır.

Yaz aylarında su sıcaklığı çok artar ve bu balık ve bitkilerin sağlığı için iyi değildir. Suyu soğutmak için akvaryuma soğuk su ya da buz kesinlikle konulmaz. Bu yöntemler şok soğuk etkisi yaparak balıkları hasta eder. Özel soğutucu ya da bazı havalandırma yöntemleri kullanılır.

Balıklar az yemden ölmez. Fakat fazla yem ölümcüldür. O nedenle yemleme yaparken yeteri kadar verilmelidir. Yemlerin dipte birikmesine izin verilmez.

Falan filan...

sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön