View Single Post
Eski 28-04-2011, 11:34   #208
hüsnüyusuf
Ağaç Dostu
 
hüsnüyusuf's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-10-2007
Şehir: Karaman
Mesajlar: 315
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lalebruli Mesajı Göster
Oncelikle bu siteye girip siparis vereceginiz firma ile ilgili yorumlari okuyabilirsiniz. Ingilizceniz cok iyi olmasa bile "search company" kismina firma ismini yazip, cikan sayfadaki olumlu, olumsuz elestirileri ve nedenlerini gorebilirsiniz. (positive, negative and neutral)

http://davesgarden.com/products/gwd/

Ben domates tohumlari icin
www.tomatofest.com
www.tomatobob.com

diger sebze tohumlari icin :

www.johnnyseeds.com
www.reneesgarden.com
http://rareseeds.com


sitelerini tavsiye ederim. Kendim kullandim ve cok memnun kaldim. Yurtdisi siparislerini bilmiyorum ama burada cok cok hizlilar. Ozellikle de domates siteleri bir de hediyeden cesitler yollayinca bu yil 15 cesit domatesim oldu...

GDO (GMO) 'suz urunler (tohumlar) konusuna cok kafayi takmaniza gerek yok bunlarin halka satisi yasak, kendi tohumunu ureten Amerikan firmalari kesinlikle bu tip urunleri tasimiyorlar. Kendi tohumunu uretip uretmediklerine bakmanizda yarar var.

Ebay'i KESINLIKLE TAVSIYE ETMIYORUM! Cin'den getirdikleri tohumlari pazarlayan cok fazla kisi var. Cin'den gelmis ne idugu belirsiz tohumlari cok cok uzuca satiyorlar. Wal-Mart, Target gibi firmalar bile Cin'den gelen tohumlari satabiliyorlar. Ucuz bulduysaniz mutlaka vardir bir seyi. Amazon da ayni sekilde. Hirst Garden zaten herkesin "sakin siparis vermeyin, ya siparis gelmiyor ya da gelen tohum, celik siparis verilen olmuyor." diye bas bas bagirdigi bir firma.

Bunun disinda yetismis bitki (ozellikle de tropikal) hatta canli (solucan) getirmeyi isteyenleri gordum. Cidden cok uzuldum...

Ulkemizdeki gumrukler zaten Allah'a emanet gidiyor, tam olarak bilmeden getirilen , caktirmadan ulkemize sokulan bu urunler beraberinde ciddi risk ve zararlarini da getireceklerdir.

Burada Uzakdogu'dan ozellikle de gocmenler tarafindan uzun sureler once getirilmis bazi bitkiler (mor salkim, kudzu vs...) arsizlasmis, yayilmis onu alinamaz hale gelmisler. Benim cok sevdigim mor salkimin evleri altina alan turleri var, asit dokmelerine ragmen bahcenin baska kosesinden , altindan, baska bahceden patlayarak gene cikiyor. Onlar kadar agresif olmayan yerli cesitleri ise cok guzel kokmamalarina ragmen gayet sakin, kolay yetisiyor.
Ayni sekilde gelen Asya ugurbocegi, Japon Mayisbocegi (Japanese Beetles) ve niceleri bahceleri talan ediyor.

Bu yil Avustralya'daydim, orada ilk gelenlerin yanlarinda getirdigi tavsandi, tilkiydi, sinekti, hamabocegiydi, katil karincaydi, Avrupa esekarisiydi derken bunlarin koca kitayi nasil bir anda istila ettiklerini gozumle gordum.

Insan bilinclendikce daha da gozu korkuyor, bizlerin getirecegi bir tek bocek, mikroorganizma, bakteri, mantar bile seneler icinde yayilip tam bir felakete yol acabilir. Sadece ornek olarak Amerika'ya ozgu "fire ant" -"ates karincasi"'sini veriyorum (ki oraya da Afrika'dan gelen bir turun yerli karincalarla ciftlesmesi sonucu olusmustur) Turkiye'ye bir gelirse o zaman hepimizin yandiginin resmidir.

Umarim bu bilgiler hepiniz icin yararli olur...
sevgiler
Ebru
Kesinlikle çok doğru bir konuya temas etmişsiniz. Farklı bir başlıkta bu konu daha uzun konuşulabilir. Yaşadığımız bölgeye yabancı bitki ya da organizmaların uzun vadede nelere sebep olacağını bilmiyoruz. Farklı bir bitkiyi sadece hoşumuza gittiği için ya da bir merakla alıp bahçemize dikmenin yaşadığımız bölgenin florasını nasıl etkileyebileceğini de düşünmemiz gerekir. Bunu kestirmek çok zor fakat en azından daha temkinli davranmamızı sağlar diye düşünüyorum.

hüsnüyusuf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön