View Single Post
Eski 27-04-2011, 20:35   #71
s.toprak
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Nohut Mayası:

bir avuç kuru nohutu yıkayın bir kavanoza koyun, nohutları kırmaya gerek yok Bir tencerede su kaynama noktasina gelirken, ( tencerenin dibinde, su, toplu igne başı gibi, vicir vicir ederken) ateşten alın nohutların üzerine bu sıcak sudan dökün uzerini bir kac parmak geçsin.

Bir iki kaşık un ekleyin karıstırın, yogurt mayalar gibi uzerini ortup ılık ortamda bekletin. Kavanozun altına sıcak su koymak mayalanmayı kolaylaştırır. 3- 4 saat sonra mayanın kabarmış olması gerekir,

yeniden un ekleyip karıştırın altındaki suyu ısıtın. Akşam üzeri başladığınızı farz edersek ikinci mayalanmayı gece yapacaksınız demektir.Sabaha mayaniz hazırdır. Ekmek yapmaya başlayabilirsiniz, mayalanma gerçekleşti ise kavanozdan taşabilir. Nohutları suzulup atılacak.

Memleketim Izmir- Tire de bana verilen tarif budur. Germencik'li komsum nohutları kırmış, onları da ekmeğe dahil etmişti sanıyorum.

Mayadan nohutları çıkarmamayı ben de denedim ama sevmedim. Nohutları mayadan ayırıp atmak daha iyi. Nohut mayası cok nazlı oldugundan birazcık bira mayası da eklemek mayalanmayı kolaylaştırsa da nohut mayasnın ozel kokusu ve tadını azaltabilir mi bilemiyorum. Bu maya usutulmemelidir. sıcagı sever. Kolay gelsin.

Bu ekmeğe dövülmüş damla sakızı ve karanfil katılabilir, ama bence kendi aroması ile kalması daha guzeldir. üzeri susam ve çörek otu ile ıslatılmış parmaklarla süslenir, beyazlatılmış yarıya bölünmüş bademle süslenebilir, ya da içine ceviz konabilir.


Düzenleyen s.toprak : 04-05-2011 saat 17:07 Neden: düzeltme, ekleme
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön