View Single Post
Eski 25-04-2011, 23:42   #274
lalebruli
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2011
Şehir: Houston
Mesajlar: 95
Adapazari Kabagi Maceram....

Bu siteyi Google'da "adapazari Kabagi tohumu" ararken bulmustum. Adapazari kabagini da burada (Amerika'da ) baska bir siteden okumustum. Hanidir kabak tatlisi yemedigimi hatirladim, ekeyim mi ekmeyeyim mi, yerim yeter mi falan derken bir de bakmisim ki haldir haldir tohum pesinde kosuyorum. Kisacasi elin Amerika'lisi tereciye tere satti yani

Buradaki kis kabaklari (Winter Squash) veya Balkabagi (Pumpkin) tatli olarak pure kivaminda guzel oluyor, ya da yemek olarak (firinda ozellikle) kullaniliyor. Tatlimsi da olsa hos bir tad veriyorlarsa da hicbirisi Kestane Kabagindan yapilan Kabak tatlisinin yerini tutmuyor.

Ben yemeklik kabak ne ekerim diye dusunurken (acikcasi sakiz kabaginin ne oldugunu bulmaya calisirken) karsima Adapazari Kabagi cikti, arastirirken bir de baktim ki tohum buraya seneler once gonderildigi icin seneler icinde meraklisi arttikca artmis. Ove ove bitiremiyorlar, eken herkes ertesi yil bir daha ekiyor. Tutulmasinin en buyuk sebepleri;

1- Kalin kabugu sebebiyle cok dayanikli (hem mevsime karsi hem de zararlilara). Burada icine kurt girer, kamplumbaga yer, sincap didikler, geyik cigner, Possum (keseli sican??) kemirir yani zararlidan bol yok...

2- Tadi buradakilerin hepsinden daha tatli (ben sahsen butun kabak cesitlerini denedim diyemem ama su ana kadar denediklerimin icinde yanina yaklasan olmadi, bu goruse katiliyorum)

3- Cok guzel verim aliniyor.


Burada aldigim bilgiler isiginda; kabaklarin icinde bir tanesi cok buyumeye baslayinca digerlerini kopariyorlar (bunlari da firinda yag, baharat ve biraz peynirle de pisirebilirsiniz) ve yemeklik olarak kullaniyorlar. Her koke 1 tane en cok 2 tane birakiyorlar. Zaten fide de kaldiramayacaklarini dokuyormus. Bazilari sikayet ediyor (cok buyuk oluyor, testere ile kesmesi bir dert, tuketmesi bir dert, buzlukta saklamasi bir dert diye) o zaman diger kabaklari eleme yapmadan kendi haline birakiyorlar 3-4 tane orta buyuklukte olsun, butun kis kesip yensin ve kullanimi kolay olsun diye.
Kabagini kazara kurekle cizen birisi kabagina kiyamamis ve kalin gumus koli bandi ile kapatmisti, o kadar kiymetli yani. (Toprakla sivayan arkadasin yazisini okuyunca aklima geldi, hem gulumsedim, hem hakverdim) Tabii ki kabak o banti da patlatacak kadar buyumus ve icine sinekleri doldurmus sonunda...

Bana tohumlarimi burada Seattle'da yasan Jim diye birisi gonderdi. Ona da Istanbul'da yasayan baska bir Amerika'li gondermis seneler once, derken bizim Adapazari Kabagi severler kulubu kurulmus, simdide buyumeye baslamis Adamcagiz her gordugune tavsiye ede ede sonunda bir suru insani ikna etmis, eken "her sene mutlaka 2-3 tane ekiyorum" diyor. Bana da 50'den fazla tohum gonderdi.

Yeni ektim, bakalim bu sicakta olurlar mi diye merak ediyorum. Yerim kalmamisti domateslerin arkasina diktim artik birinin suyunu az oburununkini bol derken idare edecegiz herhalde.
Sevgiler
Ebru

lalebruli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön