View Single Post
Eski 21-04-2011, 13:04   #133
the_mc
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ghengistr Mesajı Göster
Konu hakkinda bilimsel bilgim olmasada 1 yillik bir arastirma sonucundaki yanlis dogru ogrendigim tecrubelerim.

Ozellikle ev icerisinde sebze yetistirmek icin kullanilir. bir cok serada urun kalitesini arttirmak icinde tercih edilir. Bitkilerin yesillenme ve cicek acma donemlerine gore bitkinin normal gunes ortaminda gelisim suresi goz onune alinarak gunluk olarak lamba nin acik kalmasi gereken zaman hesaplanir.

Gerci sivi gubre saticilari cesitli bitkiler icin uygulanmasi gereken isik verme suresini kataloglarinda vermislerdir. oradan yola cikilabilir.

Eger bitki cok gunes istiyen bir turse Genellikle ilk bir kac hafta gunde 18 saat isik verilmesi daha sonra cicek acma donemine yakin 2-3 saat daha az isik verilmesi seklinde gece ve gunduz suresi bir birine esitlenerek cicek acma evresine devam edilir.


Eski alisknliklardan kurtulamayan cok yuksek watt lambalar kullananlar hala var. (Ne yazikki ) bu tip lambalar yuksek energi maliyetini beraberinde getiriyor.

Simdi gelin yeni Led Teknolojisine giris yapalim.

Gunes isinlari belli bir dalga boyunda bitkiye ulasirlar bitkiler belirli dalga boyu araligindaki isinlari ozumleyebilirler.Led lambalar vasitasi ile bu is suni yoldan yapilmaktadr.

Led Dalga boylari Ozet geciyorum : Ornegin kirmizi renk bu isigin Dalga boyu 660-700 nm arasinda degisir. mesela gunesin en kizgin oldugu zamandaki rengi 660 nm civaridir ama batmaya yakinken derin bir kirmzi renge burunur buda 700 nm civaridir.

Mavi Ledin Dalga boyu : 410 -500 nm araligindadir.
bitki hem kirmizi renge hemde mavi renge ihtiyac duyar. Lakin ilk zamanlar yesillenme dedigimiz periyotta oldugu icin mavi isik daha sonra ciceklenme zamaninda kirmizi isiga daha cok ihtiyac duyacaktir.

Dolayisi ile lambamizda hem 660nm (gunesin oglen saat 12 civarindaki siddetli kirmizi rengi) hemde 700 nm( gunesin batim rengi) civarinda dalga boyu olan led **** ledler kullanmaliyiz

Ozellikle led diyorum 1 watt lik bir led cok az energi kullanir. fiyati tahmin ediyorum 3-10 ytl arasindadir. bu 1 wattlik ledlerden
1 x (acik kirmizi 660 nm)
1 x (koyu kirmizi yaklasik 700 nm)
1 x (440 nm acik mavi)
1 x 450-460 nm arasi koyu mavi

Dikkat edilmesi gerekenler

- Alacaginiz ledlerin ozellikle Dalga boylarina dikkat edin her kirmizi led istedigimiz sonucu vermez. ondan dolayi ledleri markali ve sertifikali olanlardan secmeniz gerekir.

- Ledlerin mercek acilarina dikkat edin 100- 120 derece idealdir. dolayisi ile 120 derecelik bir alana sigdirabildiginiz kadar saksiyi yerlestirebilirsiniz.


Elektrik Sarfiyati

Elektrik faturaniza kesinlikle yansimaz, riski yok denecek kadar azdir. 12 voltluk iyi bir adaptor ile beslerseniz cok guzel sonuc verir. ( Tavsiyem bir elektronikciye yaptirmaniz en azindan ledlerin arkasina sogutucu yerlestirecegi icin omru uzar. ve tam performans calisir. ( 4 led icin bir elektronikci ciragi maksimum 10 dakika zaman harcayarak calisir hale getirebilir.)

Kapladigi alan

- 4 adet 1 watt ledden olusacan lambanin kapladigi alani 2 kibrit kutusu buyuklugunde dusunebilirsiniz

Ledlerin dalgo boylarini gosteren katalogu kucuk bir arama ile nette bulabilirsiniz

Bayagi bir ozet gecmisim. Bu konuda kendi evinizde cok ekonomik duzeneklerle hic isik almayan bir odada sebze yetistirebilecek olmaniz kanitlanmistir. sicaklik, nem, ve gida unsurlarinida sagliyarak ******

Konu cok genis arkadaslar
Sorulariniz olursa Bu konuda fikir alis verisinde bulunurum.

Sevgiler.
ben ankarada araştırdım 2 ay önce bırak dalga boyunu mavi-kırmız-sarı renkleri bile bulunmuyor beyaz power ledlerden var arabalara takılan.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön