View Single Post
Eski 20-04-2011, 20:15   #18
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Saklama kabının kapağını beş parmağınız sığacak şekilde kesin veya delin. Bende yuvarlak delik açacak aparat vardı siz maket bıçağıyla dikdörgen bir delik de açabilirsiniz.

Su motorunun kablosu kapağı kaldırmadan geçsin diye saklama kabının bir kenarında kablo için bir oyuk açın.

Sprinteri so motoruna kendi yeteneğinizi kullanıp adapte edin.

Su motorunu kabın bir köşesine yerleştirin. Motorun altında vantuzlar var. Tabana yapışıp sağlam duracaktır.

Kablosunu açtığınız oyuktan geçirin. Parmağınızla bastırıp kapağın kapatıldığında potluk yapmasını engelleyin.

Süngeri kapakta açtığınız deliğe sıkı geçirin. Benim kullandığım sünger deniz makarnası denen silindirik süngerin dilimlenmiş hali. Kenarından merkezine maket bıçağıyla bir yarık açtım. Biber fidesini süngerin merkesine sıkıştırabilelim diye.

Besinli suyu motorun 3 de 2 sini su içinde bırakacak şekilde doldurun. Fideyi süngere tuturup kapağı kapatın. Benim fidelerim viyollerde henüz tam büyümedi. Biraz daha büyüyünce yerleştireceğim. Siz resimde gördüğünüz fidelerden biraz daha büyük fide bulup yerleştirebilirsiniz. Kökler aşağı kabın içine birazı suya batmış yarısı su dışında kalacak şekilde. Fideni henüz çok küçük ve kökleri kısa ise suyun seviyesini yüksek tutun. Hiç değilse köklerin ucu besinli suya değsin.

Motoru fişe takınca mini sprinter suyu kabın içine dağıtacak. Böylece köklere su değecek aynı zamanda hava ile de temas edebileceklerinden sağlıklı gelişebilecekler.

İsterseniz fişe bir zaman saati takın. 15 dakika çalıştırıp 45 dakika dinlendirin. Böylece 24 saat yerine 6 saat çalışmış olur (bir günde). Bu motor bir saatte bir kaç wat harcar. Mesela saatte 3 wat harcasa, 1 liralık elektrik harcaması için 50 gün hiç durmadan çalışması gerekir. Yani 1200 saat. günde 6 saat çalıştırısanız 200 gün sonra 1 liralık elektriği ancak yakmış olur. Yani elektrikten yana kaygılanmayın.

Besinli suyun güneş görmesini engelleyin. Dışına aliminyum folyo sarabilirsiniz arada bir açıp köklere bakabilirsiniz. Kapları saydam seçmemizin tek sebebi kökleri çalışırken görebilmek. Başkalarına göstermek. tamamen görsel güzellik yani. köklerin ve suyun asla ışığa ihtiyacı yok aslında...

Eklenen Resimler
     
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön