View Single Post
Eski 20-04-2011, 03:24   #8
misterno
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-04-2011
Şehir: Houston
Mesajlar: 18
Merhaba Ebru,

Ayni sehirden eski bir arkadasimin burada karsima cikmasi beni sasirtti )))

Tuketici haklari konusunda haklisin ama unutma konumuz bu degil. Ayrica konumuz yiyecek ve iceceklerin etiketlenme zorunluluguda degil, bunda da haklisin ama buda konumuz degil.

Konumuz, yani burada tartisilan konu bize yiyecek diye satilanlarin gercekte kafamizda algiladiklarimizla hicbir alakasi olmayan maddeler olmasi. Etiketleri gordugun gibi ben okuyorum ama cok egitimli Amerikalilar haric kimsenin okudugunu zannetmiyorum. Cunku aklinda 1gram IQ olan bir insan kalkipta suni olarak renklendirilmis veya tatlandirilmis yiyecek balik ekmek vs yemez ama ABD de satilan ki simdiye kadar cok sehirde bulundum ve yasadim durum boyle. Mcdonalds **** obur fast food konulara hic girmiyorum cunku yasadiklarimi gorduklerimi anlatmak sayfalar surer ve TR den okuyan hickimsede inanmaz. Onlarin gozunde ABD cok ileri ulkedir ya hani ))

Supermarketleri gectim, lokantalarda yediklerinizde ayni, yani bulabildikleri en ucuz malzemeye en ucuz sosu karistirip size suni ama cok lezzetli yemek sunuyorlar. Hakkaten tavuk tavuga benziyor, yani siz plastikten biraz farkli bir sey yiyorsunuz ama beyin onu yiyecek gibi algiliyor. Oysaki o tavugun nasil yetisrigini bir belgeselde seyreden asla agzina almaz. Hele sosis salam konusuna hic girmiyorum. Cocuklara bile yediriyorlar bunlari.

Son 1-2 aydir bende organige dondum daha pahali olmasina ragmen baska carem yok diye dusunuyorum. ABD hukumeti ornegin cig sut satimini yasaklamis, organik kirmizi et **** tavuk etindeki fiyat marjlari normalin hic abartmasiz 4 katini gecmis bir ulkede yasiyorum maalesef. Hele et konusu daha da vahim. Bazi marketlerde kiyma kilosu 3-4 liraya satiliyor, yine kimse sormuyor nasil oluyor bu diye. Ama eve alip geliyorsun icinden kan cikiyor, kansiz alman icin pis kokulu arap marketlere gitmen lazim ona ne kadar guvenilir?

Esim Izmirli oldugu icin ondan devamli "sehrin icindeki pazarlarda koyluler sut yumurta tavuk bile satiyor" cumlesini isittigimden dolayi Izmirlileri kiskanmaya basladim bu arada. Ah bir bilseler ne sanslilar.

ABD deki sehir icindeki sokak pazari niyetine acilmis yerler var Allahtan. Inanirmisiniz musteri kitlesi ABD nin en zengin top %1 i falandir heralde. Ne kadar super ultra zengin varsa orada. Arabalardan anlasiliyor zaten. Buda sunu gosteriyor, marketteki satilan yiyeceklerin ne kadar kotu ve kalitesiz oldugunu bu zenginler bilmeyecekte kim bilecek? O yuzden Izmir'deki sokak pazarinda aciyarak baktigimiz koylulerin elindeki domateslere milyoner Amerikalilar (hic abartmiyorum) resmen saldiriyorlar. Yasadigim sehirde bu pazarlar ilk acildiginda ornegin domates sabah 9 da bitiyordu hemde (paundu 4 dolar) kilosu 12TL oldugu halde. Dusunun marketteki etin 6 kati ustune satiliyor.

Ebru'cum gordugun gibi dediklerin dogru verdigin TR-ABD karsilastirmasida dogru hepsine katiliyorum. Ancak ABD halkinin cok buyuk cogunlugu gercek yiyecek nedir bilmeden yasiyor.

2-3 sene once sehrimizde Turk bir arkadasimiz balik lokantasi acti. Lokantaya ne zaman gitsem hep bos. Bende adama sordum nedir sorun diye. Cevap; Amerikalilar balik kokan baligi sevmiyor. Neymis fileto seviyorlarmis ciftlik urunu seviyorlarmis deniz kokunda igreniyorlarmis. Gulermisin aglarmisin?

Ayni seyi domatesten havuca tavuktan sute hersey icin soyleyebilirsiniz. Ayni karakterleri ve yasam tarzlari gibi yiyecekleride kendilerine benzetmisler. Yapay suni ve gercek disi, ama sus ve renk bolca.

Ne zaman TR ye tatile gitsem gordugum Mcdonalds, Burger King, Chilis, Dunkin Donuts, KFC gibi yerlere girip insanlari uyarmak icimden geliyor. Insanlar lezzet ve kalite arasinda farki ogrenene kadar obez olacaklar, kendi halkima uzuluyorum. Batinin bir suru ornek alinacak guzellikleri varken neden suni yemekler? Yazik

misterno Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön