View Single Post
Eski 15-04-2011, 08:51   #582
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fagu03 Mesajı Göster
Merhabalar..

Meyvelitepe Üstadin sayesinde banada ada sevdasi gecen seneden bulasmisti. Bahcecilik ile hic bir ilgim olmamisti. Uzun bir süredir, bahce arama calismalarim sonucunda bir bahce ile beraber ev aldik. Eski sahibi hali hazirda olan bu yeri gecen seneden gubrelemis ve hazirlamis. Bu bolgeye 6 adet 100x200x30 seklide 2 m2 lik 6 OSB plakalardan 6 adet ada hazirlayacagim. Adalarin montajini bu hafta tamamlayacagim. cocopeat aradim bama bulamadim. Adalarin icine 225 litrelik organik torf biraz guvercin gubresi ve bu topraktan hazirlamak istiyorum. Adalarin icine an alta malc torbasi cekmem gerekirmi? Youtube da bazi videolarda garden raised bed lerde bazilari malc torbasida koyuyor buna gerek varmi. Adalara ekimi mayista dusunuyorum. Buranin havasi belli olmuyor. Kar bile yagabilir. Ama bu aralar hava iyi gidiyor.Bir ada resimi kaldigim yerdeki belediye ana cadde uzerine bunlardan 10 15 kadar yerlestirdi. Guzel gozukuyorlar.Birde ufak bir alana cilek ektim malclamasinida yaptim. Sonuc ne olucak bilmiyorum.

1. ada Domates, biber, feslegen , kadife
2. ada Maydanoz dereoto sogan kuzukulagi
3. ada Roka eisberg kivircik türler
4. ada Taze fasulye feslegen kadife
5. ada salatalik feslegen kadife altin cilek
6. ada Aci biber dolma biber feslegen kadife

Ada icleri uygunmudur? Tavsiyelerinizi beklerim. Simdilik bu kadar adalar bitince yeni resimleri ekleyecegim hemen.
Sn.Fagu03,
Adaları hazırladığınızda dibine plastik malç koymayın, drenajı engellersiniz. Ayrıca derin kök yapan bitkileri ve mikorizaların adaların altındaki toprağı da kullanmalarını engellersiniz.

Bunun yerine tabanı 10 santim daha derinleştirin, varsa yabani ot köklerini ve ayrık otlarını temizleyip üzerlerine doğrudan karışımınızı doldurun.

Ot köklerini temizleyemezseniz ada tabanına 2-3 kat gazete kağıdı ya da çok kalın olmayan mukavva serebilirsiniz. Ama ilk tercihiniz biraz derinleştirip, başkaca bir şey koymamak olmalı.

Coco-peat, mükemmel bir organik dolgu malzemesi. Bekledikçe de güzelleşiyor. Ancak tek alternatif değil tabii ki.

Torf, olgunlaşmış orman dibi çürüntüleri vb. aynı şekilde iş görür. Yeni bir alternatif olarak, kullanılmış ve uzun süre açıkta bekletilmiş mantar kompostu da olabilir. Nemli karışımınızı avucunuza iyice sıkıp bıraktığınızda, küçük bir dokunuşla kolayca dağılabilecek durumda olmalı. Bunu sağlamak üzere çevrenizde ve erişebileceğiniz ne varsa olabilir.

Karşıma klinoptiloliit, bulamazsanız perlit de karıştırmanızı öneririm.

Adalara bitkileri ekerken dikkat etmeniz gereken şeyler, biribirine uyumlu olup güneş isteyenler ve gölge isteyenleri, az büyüyenlerle çok büyüyenleri dengelemek olmalı.

Söz gelimi, 2.nolu adadakileri tek başına bir ada yapmak yerine diğer adalara dağıtabilirsiniz. Domates ve maydanoz iyi arkadaştır. Dereotunu salatalıkla ekebilirsiniz. Fasulye aralarındaki yarı gölgeliklere kıvırcık olabilir. Soğanları yine domates adalarında müsait bulduğunuz yerlere ekebilirsiniz. Altın çilek ile salatalığı beraber ekmeyin, yer kavgası yaparlar. Salatalık adalarında latin çiçekleri de çok iyi gider.

Adalara dikilen domates, salatalık ve fasulye gibi bitkiler normalden en az iki misli daha fazla büyüyecekler, bunu dikkate almalısınız.

Güvercin gübresi konusunda bir şey diyemiyorum. İyice olgunlaşmış ise miktarına dikkat ederek kullanmalısınız. Olgunlaşmamış ise bitkilerinizi yakabilirsiniz.

Saman malçınız güzel olmuş. Tüm adalara bu malçtan yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön