View Single Post
Eski 13-04-2011, 13:11   #13
Ömer Tarhan
Yeni Üye
 
Ömer Tarhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-03-2009
Şehir: Isparta
Mesajlar: 3
Thumbs up Çim alanın sulanması

Konuyu açtıktan iki sene sonra bu konunun tartışıldığını görüyorum. Bu arada ben 130 m2 kadar, değişik geeometrik şekillerden oluşan çim alanımı her su hattına bağladığım 3 adet mini sprink olmak üzere, toplam 4 hatla (12 sprinkle) suladım. Her springi 5 m arayla yerleştirdim (yani yarıçap 5 m, çap 10 m). Hatları su saatine giren ana borudan değilde şebekedeki ince borulardan aldığım için zaman zaman sorun yaşadım.

Bu sene çim alanını 300 m2 ye çıkartıyorum. Bu sefer hatları su saatinden hemen sonraki kalın borudan aldım ve her hatta 6-11 m atan 3 adet rotor sprink monte ediyorum. Yine 4 hat, 12 rotor sprink. Her hat selenoid (elektrikli ) vanaya, onlar da bir zamanlayıcıya bağlı. Böylece günün hangi saatinde, haftanın hangi günleri, ve ne kadar zaman istersem sulanıyor.

Biraz bu işlere ilgisi olanların kendileri tüm malzemeyi temin edip bir yardımcıyla (işçi) beraber sistemi kurabilirler. Hiç korkulacak bir iş değil.

Aslında en başından toprağı sermeden terleme boru döşemek mantıklı. Maliyetini de iki sene önce araştırdığımda sprink sistemiyle aynı hatta daha ucuza geliyor, son derece de basit bir sistem. Bir ana hat çekiliyor, bu ana hattan 40 cm aralıklarla sulayıcı borular çıkarılıyor, diğer uçlar kör tapa ile kapatılıyor ve araya bir basınç düşürücü (35-40 TL) konarak su hattına bağlanıyor. Otomatiklştirmek isterseniz bir selonoid vana ile bir kontrol ünitesi ya da benzer bir sistem yeterli. Ancak toprak serildiyse toprağı 40 cm aralıklarla kazmayla kazıp döşemek fizible olur mu bilemiyorum. Türkiyede henüz yaygın uygulama yok en azından perakende bazında anladığım kadarıyla. Oysa yurt dışında bu boruları toprak altına gömen özel cihazlar olduğunu biliyorum.

Bir de Mine hanımın değindiği gibi projeyi, **** toprağı kapatmadan önceki fotoğrafı saklamakda yarar var. En iyisi bu sistemi döşemeden önce tüm peyzaj işlerinin planlanması. Ekstra işler boruların yaralanmasına neden oluyor. Bunu kendim döşediğim damla sulama borularında iyi tecrübe ettim.

Ömer Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön