View Single Post
Eski 08-04-2011, 18:08   #19
lalebruli
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2011
Şehir: Houston
Mesajlar: 95
Merhaba NurcanAybay,

Ben daha yakin resimler cektim ki belki daha da anlasilir yapabilirim diye.
Bu peyzaj yapilari evle birlikte geldi, kendimiz birsey yapmadik. Arkalarinda gordugunuz gibi taslarla ayrilmis yagmur sularinin topragi suruklemeden yanlardan akmasini saglayan kanallar var. Ikisi aradinda da topraga gomulmus yaklasik 16 cm derinliginde demir ayrac var. (16cm metal edging). Arka taraftakiler daha belirgin ve yuksek, onlerdeki topragin hemen yuzeyinin altinda ve uzerine kum atilarak gizlenmis. Bu ilk resimde gecen yillarda kayma oluyordu o yuzden yagmur olugunun altina bir kanal daha acarak bu alani bolduk. En son resim cok buyuk adaciklarda egim duzgun verilmezse olanlari gosteriyor. Evin cok gizli bir kosesinde oldugu icin simdilik idare ediyoruz

Yapilirken once sinirlari ciziliyor, sonra toprak kazilip, temizleniyor (cok derin olmayan bir cukur olusturuluyor. BUraya once cimlerin kokten gelmesini onlemek icin metal bir perde konuluyor (genelde 16 cm boyunda), onlerde ustten cok azi acik birakiliyor. Bu buyuk cukurun icine once kum dolduruluyor (dere-deniz kumu degil de insaat kumu, silikon kum denilen daha su tutucu ozelligi olan bir kum (construction sand)) Dere kumu da bunlar bulunmazsa asagi yukari ayni islemi gorebilir, cok kalin dokulmemek kaydiyla. Tepecik egimi kumlu alandan basliyor.
Sonra toprak atiliyor ve bitkiler dikiliyor. Gordugunuz gibi buyuk alanlarda kokleri tabana yayilan buyukce yesil bitkiler var. Ne kadar cok bitki olursa o kadar az erozyon oluyor.
En uste de Mulch (galiba Turkiye'de mulc olarak geciyor) konuluyor. Saman veya onun gibi hafif olanlar degil de Sedir agaci, veya kalin cekilmis agaclar kullaniliyor. Yaklasik 8-10 cm kadar bir kalinlikta dokuluyor. Esas bu cok etkili...
Biz on cimlerle aralarina guzel dekoratif taslar koymayi planliyorduk ama sonra vazgectik. Cimlerin bakimi zaten cok zor oldugu icin onu kesmeye gelenler (istisnasiz her hafta!) oradaki cimleri ozel bir aletle bicip ciceklere atlamasini onluyor.

umarim biraz bilgi verebilmisimdir.
sevgiler
Ebru

lalebruli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön