View Single Post
Eski 23-02-2007, 20:43   #364
krkguide
Ağaçsever
 
krkguide's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-02-2007
Şehir: Dalyan-Muğla
Mesajlar: 91
Sayın praecox, verdiğiniz bilgi için teşekkürler. son derece haklısınız.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Sayın krkguide,

hukuki açıdan bu Ophrys'lerin CITIES'in kırmızı listesinde olup olmadığına bakmaksızın ethik açıdan kendimce çevreci bir düşünce ile koruma altındadır,olması gerekmektedir diyebilirim. ancak ne yazık ki orchisler orphsler hakkında hatta üremeleri ile ilgili ciddi bilgi eksikliklerimiz olduğunu (akdemik bazında dahi) biliyoruz. ülkemizde salep kullanımı için bu türlerin "salep orkidesi" altında talan edilmesi konusunu bu forumda da sıkça tartışmaya açmak istedim. Akademik bilgi noksanlığımız bu türleri in vitro üretimini henüz mümkün kılamaz iken gelecekte üniversitelerimizin dahi üretim denemeleri amaçlı doğada bu türlerden bulamıyacağı korkusu beni ürkütüyor. doğada kendiliğinden üreyen dağ taş saran bu orkidelerden herkes kopartırsa. ne olabilecğini sanırım hepimiz tahmin edebiliyoruz.
her ophrys orchiz. dach. vs. türün çiçekleri özel bir böceğin bir tür arının dişisini simule etiğinden döllenme vukuu bulur. o arıların o tür böceklerin eksikliği de bu türlerin azalmasında ciddi bir etken her orkide herhangi bir arı ile rüzgarla börtü böcekler döllenebilen bir çiçek yapısına haiz değildir. kaldı ki tohumların çimlenmesi de türüne özel mantarlarla olmakda...
bu kadar komplex ve olmazsa olmazların yolunu çizdiği bir üreme tekniğinin dengesi çok labil.
kantarın topnu kaydırmıyalım derdi zamanında bir hocam bu bağlamda benim de bu doğanın kantarının topunu kaydırmamamız gerektiği geçiyor aklımdan.

krkguide Çevrimdışı   Başa Dön