View Single Post
Eski 06-04-2011, 20:42   #815
lalebruli
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2011
Şehir: Houston
Mesajlar: 95
Kompost

Mine hanim'in aciklamisi son derece yerindedir.
Kompost yapiminin amaci dogadan gelen atiklarin degerlendirilerek dogaya geri dondurulmesi ve topragi zenginlestirmesidir.
Kompost yapimi tecrube isteyen bir istir, "ben karistirdim, curuduler oldu" yaklasimi genelde basarisizlikla sonuclanmis, ayni bilesimlerin kompost yapilmadan direkt topraga karistirilmasi ile farki olmayan bir islemdir. Kompost degildir.

Icerisindeki kimyasal maddeler icerigi nedeniyle parlak kagitlar (magazin, dergi vs...) kesinlikle kullanilmaz, basta kursun olmak uzere agir metaller vardir, topragi zenginlestirme tam tersine kirletir ve etkileri uzun donemdir. Topraga karismasi yuzlerce yil suren plastik ve digerlerinden bahsetmek bile yersiz.
Kesilmis cim, ot vs kullanilir ama tohumlanma, ciceklenme asamasindaysa (ki cogu nerdeyse hep oyledir) onlarda kullanilmaz.
Domates ve benzeri urunlerin yapraklarinin kullanilmasi TAVSIYE edilmez (tobacco Mosaic Virus) riski yuzunden.
Bu konuda yazilmis binlerce litaratur ve bu isi yapan insanlarin uzun yillardir tecrubeleri varken bunlarla ters dusecek aciklamalar yeni baslayan kisilerin kafasini karistirmaktan baska ise yaramayacaktir.
750 litre (yanlis birim de kullanmis olabilirim kaynagin asli 1 qubic feet olarak tanimlanmistir) altindaki materyal yeterli sicakliga erisimi saglamayabilir.
Bence( tamamiyle sahsi fikrimdir): eger sebze kabuklarinizi, cay, kahve atiklarinizi falan degerlendirmek istiyorsaniz ve kompost yapabilecek imkaniniz yoksa, bunlari benim onceki neslimin yaptigi gibi direkt topraga karistirabilirsiniz. Annem karpuz kabuklarini (her turlu kabuk, cay posasi, yumurta kaynatilmis su vs...) kucuk kucuk kesip bahceye gomerdi. Dedem tarlalarina (zeytin ve incir) bakla ekip sonra onlari tarlaya surdururdu. Babam sonbaharda veya bahara girmeden koyun gubresi alip karistirirdi ki bitkileri yanmasin, beklemis gubreye ekilsin diye. Kompost diye bir kavram yoktu ben buyurken ama arka bahce icin ormancilarin pesinden kosup bir traktor cam ormani topragi koparabilmek icin calisilirdi. Simdi Jandarma denetliyor kaz daglarini isteseniz de yok)

Ebru

lalebruli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön