View Single Post
Eski 06-04-2011, 09:32   #353
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Mikrobiyoloji ve Toprak bilimsel bir konu olup, yukarıdaki türden mistik ve astrolojik yaklaşımları dışlar. Yukarıdaki biyodinamik çiftçilik ile ilgili 2 yazıyı eklemedeki amacım, organik tarımın tarihçesine ışık tutması açısından değerlendirilmelidir. Yoksa birileri ay doğarken ekim yapmayı savunurken, bir başka birileri dolunay zamanında ekimin daha etkili olacağını söyleyebilir. Hatta birileri daha da ileri gidip bu bitkilerin her birinin ekim zamanının yılın belli bir dönemindeki astronomik olaya denk getirilecek şekilde ekilmesini savunabilir. Bu herkesin dünyaya bakış açısıyla ilgili.

Ancak buradaki mistisizme biraz dikkat çekmeden duramayacağım. Dikkat ederseniz birileri 55 tür mikroorganizmadan söz ederken, bir başka ticari ürünün içerisinde, 80 tür mikroorganizma olduğu iddia edilebilmektedir. Yarın bir başka ürünün 120 çeşit mikroorganizma içerdiği de kolaylıkla iddia edilebilir.

Oysa topraktaki besin döngüsü çok daha karmaşık ve hala bütünüyle tam anlaşılamamış süreçlerden geçmektedir. Bu uygulamaların hepisininde toprak yapısını düzenleme ve bitki gelişimini tetikleyici işlevleri olsa da, hiç birisi tam olarak bir bitkinin bütün gereksinimini karşılayamaz. Üstelik bolca mikroorganizma içerdiği söylenen ürünlerde, birbirine antagonist etkide bulunan mikroorganizmalar olmasının yanında, her birinin yaşam koşulları ve besin istekleri çok farklı olabilr. Örneğin bir ürün içerisinde, pH 3.5-4.0 aralığında yaşayan bir organizma ile pH 7.5-8.5 aralığında yaşayan bir mikroorganizmanın bir arada bulunduğu söyleniyorsa, buna birazda kuşkuyla yaklaşmak gerekir.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön