View Single Post
Eski 03-04-2011, 09:05   #1520
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Kırsal insanımızın deyişlerindeki gerçeklere vurgulama.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ligustrum Mesajı Göster
Sayın epsody'nun ceviz ağacının allelopatik özelliğini gündeme getirmesi;

"Ceviz gölgesi yavuz gölgesi, söğüt gölgesi yiğit gölgesi" sözünü hatırlattı.
Piknik yaparken ceviz gölgesini yerine söğüt gölgesi arayalım,
"evin uzağına ceviz, yakınına kiraz dikelim" demek de işin özeti bence...
Arkadaşım ligustrum, bitkilerdeki özelliklede cevizin allelopatik etkilerinin önemine vurgu yapan mesajımın sizin katılımınızla paylaşımlar daha anlam kazanacak deyimler kazandı, ilginize samimi şükranlarımı sunarım.

Deyiminizin özetinde de vurguladığınız gibi kırsal insanımız ceviz ağacının etkilerine karşı endişelerinde ceviz ağacının gölgesini dahi kabul etmediği bu gerçekte söğüt ağacının gölgesindeki huzuru bulmalarıylada kendini bu etkilerden korumayı düşünmüşlerdir.

Başka bir deyişteki evin uzağına ceviz dikmeye vurgu yaparken de kiraz ağacının kendi yaşamına engel teşkil etmiyeceğini belirterekte, bahçe kurmada kiraz ağacıyla kurulacak bahçelerin önemini de vurgulamış olmaktadırlar.

Bahçe kuracak arkadaşların kırsal insanımızın ön görüleriyle oluşmuş bu deyişler bilimsel litaratürde de karşılk bulduğunu burada hatırlatarak, konun uzmanlarıyla görüşlmeden, özenmeler içinde hareket etmemelerini kendilerinden beklerim, konuya ilgi duyanlara samimi şükranlarımı sunarım, sevgilerimle hoşça kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön