Sevgili Soilless,
Bu yararlı ve zararlı bakteri dengesi öyle karmaşık ki, mikroskobik sayım yöntemleri bile yeterli olmayabiliyor. Örneğin, Elaine Ingham yapmış olduğu deneylerde, bilim çevrelerinde kabul edilen plaka sayım metodunun bile güvenilir olmadığını moleküler sayım tekniğinin (bu konu başlı başına bir yazı konusu) kullanılması gerektiğini söylüyor. Bu yüzden çöp enzimde hangi mikroorganizmaların bulunduğunu tam olarak bilmek mümkün değil.
Sıvı fermentasyonun uzun sürmesine gelince,
Bu linkteki yazıyı okumanızı öneririm. Sıvı fermentasyonun uzun sürmesinin nedeni ortamdaki alkol miktarının yükselmesiyle ilgili. Çünkü alkol yoğunluğu arttıkça yoğun alkol konsantrasyonunu zararlı mikroorganizmalar tolere edemiyorlar. Fermentasyon şu aşamalardan geçiyor. Glukoz pürivik asite, pürivik asit ise asetat ve etil alkole çevrilir.
Acilen sıvı enzime ihtiyacınız varsa, kompost çayı yapınız. Üstelik kullandığınız kompost kaliteli olursa, enzimden çok daha fazla yararlı mikroorganizma (hem çeşit hem de sayı yönünden) içeren bir sıvınız olur.