View Single Post
Eski 29-03-2011, 17:20   #12
lalebruli
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2011
Şehir: Houston
Mesajlar: 95
Deniz urunleri (balik, denizanasi, deniz hiyari vs...) hepsi gubre olarak kullanilabilir. Topraga katkisi ancak 6 ay-1 yil icinde gorulur.
Compost (kompost, organik gubre, yanmis gubre) yapiminda kullanilmasi daha verimli olabilir. Aranizda kompost yapan varmi bilmiyorum ama bunu yaparken yaprak, mutfak atiklari (sebze-meyve), her turlu yesil bitki (tohum sogan haric), hayvan atigi (tavuk, inek, koyun, at olur, kedi kopek kesinlikle olmaz), kuru yaprak , talas, yirtik kagit (Nitrogen,Carbon dengesi saglanmis olur) karistirilarak nemlendirilir ve bekletilir. Once kokar ve isinir , 3-6 ay icinde super guzel kokmayan bir kompost haline gelir. Bunu yapma imkani olmayanlar ise bu atiklari topraga gomerek daha uzun surede de olsa ayni sonucu alirlar.
Kompost yapmakla topraga gommek arasindaki farklar:
Kompost (bitmis hali ile) kullanima hazirdir, bitkileri yakmaz
Gubre cok kullanilirsa yakabilir, diger organik atiklar topraga karismakta gecikebilir.
Kompost (bitmis) zararli mikroorganizmalarin cogunu isinma sirasinda oldurdugu icin yararli organizmalari (ozellilke de solucanlari) icerir.
Gubre (buna her turlu balik dahil) kendi bunyesindeki mikroplari hastaliklari topraga tasiyabilir, yesil gubre dedigimiz bitkiler (karpuz kabugu, domates yapraklari, salatalik kubuklari vs...) uzerlerindeki toksik maddeleri ver mikroplari (ozellikle de virusleri) topraga gecirebilir.

Balkondaki saksilarininiza bunlari gommenin cok buyuk bir sakincasi yok cunku risk cok dusuk ancak buyuk bir alanda tarim yapiyorsaniz bu riski goze almamak tavsiye edilir.
Saclara gelince:
topraga gomuldugunde karisip gitmesi cok uzun zaman alir, etkisini seneler sonra gorebilirsiniz. Kompost yapiminda kullanildiginda daha cabuk karisir . Kompost yapmak ta tecrube isteyen bir is oldugu icin eger malzemeleriniz kendiliginden yeterince isinmazsa saclar sac olarak kalir ve yine senelerce toprakta erimeyi bekler.


Bazen domates fidanin bayagi altina butun balik (dereden, caydan tutulan veya yenilmeyecek cinsten olan) gomerler ki domatesin kokleri oraya eristiginde besin alsin diye. Kilcik, kemik vs ancak cok uzun zaman sonra topraga karisir. Eger kemikleri un haline getirilmisini topraga eklerseniz (bone meal) etkisini daha cabuk gorebilirsiniz cunku icinde nitrogen, fosfor vardir. (bu unu kullanirken dikkatli kullanilmasi gerekir yoksa bitkinin dengesini bozar. Cok cicek alip hic meyva alamamak, fosfor birikimi gibi)

sevgiler


Düzenleyen lalebruli : 29-04-2011 saat 23:45 Neden: anlam bozuklugu, yanlis bilgi...
lalebruli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön