View Single Post
Eski 18-03-2011, 17:53   #298
epsody
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Bütün organik atıklar toprağı zenginleştirirler.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kirmit Mesajı Göster
Selamlar,
Benim size sormak istediğim bir şey var. Bu dal artıklarının hangi ağaçtan olduğunun bir önemi var mı?. Mesela çam dalları ve yaprakları olabilir mi? Çalılık türü bitkilerin dal ve yaprakları da olabilir mi?

Ayrıca sormak istediğim, bir yerde kompost gübre yapımında, gül dalları, yabani otlar ve bazı hayvanların (kedi, köpek gibi) dışkılarının bu karışımdan uzak olması gerektiğiydi. Bunlar doğru mu, bilgi verirseniz sevinirim?
Arkadaşım Kirmit;

Başlıktaki paylaşımlara katılarak gösterdiğin ilgi paylaşımlara katkı sağlamaktadır, arkadaşım her türlü ağaç yaprakları ve çam ibreleri komposta katılarak organik zenginlik yaratmaktadır, burada dikkat edeceğimiz atıkların kompostumuzun yapısını ne yönde etkileyeceğini bilerek kompostumuzu kullanacağımız bitkilere sunalım, çam dalları ve ibreleri asidik olduklarından kompost içeriğimizin yapısıda asidiklik kazanacağından bu kompostu genel olarak asidik yapı arz eden bitkilere sunalım ki yerinde besleme yapmış olalım.

Gelelim ikinci sorunuza, yabani otlardan kastınızı anlamadım, ama bu otları ben çukurda kompost uygulaması içinde kullanmaktayım, aynı şekilde kedi köpek dışkılarının havalı sıcak kompost yapımında sakıncalar olabilir, çünkü bu dışkılarda patojen bakterilerin varlığı dahada artarak hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.

Benim uygulamalarımda toprak içi olğuğundan bu zararlı patojenleri baskılıyacak birçok toprak canlısının olması endişlere mahal bırakmamaktadır.

Hertürlü organik madde toprak içinde oksidasyonun etkilerinden korunarak, toprak içi canlaların sayesinde fermantasyona tabi olarak yeni bir oluşumun sentezini oluşturarak toprak içindeki organik maddeye dönüşmektedir.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön