View Single Post
Eski 14-03-2011, 23:36   #5
elek
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
Alışkanlıkları (80'lerden önce bu bir alışkanlık değildi sanırım, ama neyse.. ) kırmak zor hakikaten. Ben 2 senedir apartmanın alt katındaki markette çalışanlarla aldıklarımı poşete koymamaları için savaş veriyorum resmen, ama daha hala alışamadılar...

File veya bez torba geleneğini canlandırmamız lazım. Zaten ellerden sürüyle sarkan logolu poşetler sakil bir görüntü oluşturuyor bence. Gayet şık, katlandığında küçücük olup çanta içinde rahatlıkla taşınabilecek bez çantalar varken poşeti kim kullanır değil mi

Geri dönüştürülebilir amblemi olan poşetler yine PE veya PP'den yapılmadır, fakat üretim esnasında içine konulan "kataliz" katkılardan dolayı bozunma süreleri daha düşüktür. Fakat daha kısa sürede bozunması, poşet hammaddesinin (yani petrol türevinin) tüketildiği ve bozunma sırasında atmosfere salınım yapıldığı (CO2, methan) gerçeğini değiştirmez.

Ayrıca kullanımı yine son zamanlarda yaygınlaşan PS (polistren) şeffaf kapların da doğada bozunma süreleri poşetlerinkine eşit yaklaşık olarak. Çimleme kabı olarak çok işimize yarıyorlar, ancak doğada bozunması yaklaşık 500 yıl aldığından, aldıklarımızın ambalajlarına da dikkat etmekte yarar var.

Çocukken Sagra'nın mağazası vardı Eskişehir'de, evden uygun kapları götürür burada çeşmeden kahvaltılık çikolata doldurturduk. Keşke market sistemleri deterjandan peynire kadar herşeyi bu şekilde alabileceğimiz şekilde düşünülseydi.. Ama varolan sistem aksini gerektirdi ve "Ambalajın albenisi" diye bir kavram var artık maalesef.

elek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön